~ KLASSZIKUS PUHA TÚRÓGOMBÓC ~

  • 2018.01.18.
  • 5

Szerintem kevés olyan ember létezik, aki ne szeretné a Túrógombócot. Lehet kedvelni, szeretni vagy éppenséggel rajongásig imádni. Én, az utóbbiak táborát erősítem, azt hiszem. Sok receptje létezik, ezért nagyon nehéz megtalálni a tökéletes összetételt. Hol keményre fő, hol szétesik, hol pedig nyers marad a közepe, szóval tényleg elég fifikás megtalálni az arany közép utat. Véleményem szerint akkor a legfinomabb, ha habkönnyű, légies és puhán megadja magát a desszertes villának. Na, ez a recept pont olyan. Egy nagyon kedves barátnémtól kaptam, tán úgy ezer éve, és azóta sem kísérleteztem más receptúrákkal, mert számomra ez a tökéletes Túrógombóc. Porcukorral kikevert tejföllel...., Jézusom, de finom tud lenni!Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg. " gurulós " tehéntúró, 2 tojás, 12 csapott! evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor, 1evőkanál tejfel, csipet só. Forgatáshoz: 2 evőkanál olaj vagy olvasztott zsír, 1 1/2 bögre zsemlemorzsa. Öntethez: 450 gr. tejfel, 3-4 evőkanál porcukor.A túrót tálba szórjuk, hozzáadjuk a két tojást, a búzadarát, a cukrot, a tejfölt és a csipet sót. Villával elkeverjük, majd fóliával letakarva, 1 órát hűvös helyen állni hagyjuk. Erre azért van szükség, hogy a búzadara némi nedvességet magába szívjon és még könnyebbé váljon a főzés során. Bő vizet forralunk, melybe teszünk egy kevés sót is. Vizes kézzel kb. kisebb tojásnyi gombócokat formálunk a masszából és a forró vízbe óvatosan beleengedjük a gombócokat. Pár perc főzés után a gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor főzzük még őket 1-2 percet, hogy jól megpuhuljanak. Míg főnek a gombócok, addig egy kevés olajon szép arany barnára megpirítunk kb. 1 1/2 bögre zsemlemorzsát, majd a főtt és leszűrt gombócokat egyenként megforgatjuk benne. Porcukorral édesített tejföllel, frissen és forrón tálaljuk.