~ TATU CSIRKEMELL ~

  • 2017.11.26.
  • 0

Vannak akik Karácsonykor sem rugaszkodnak el a jól megszokott gasztronómiájuktól... Ünnepek ide vagy oda, nem tágítanak a rántott hús-krumplipüré kombinációtól. Én, megértem, nem lehet mindenki kifinomult ízlésű, gourmet... Pedig szerintem egyáltalán nem mondható sznobizmusnak, ha valaki ünnepekkor egy kicsit elrugaszkodik a hétköznapoktól és jobbat, finomabbat, esetleg egy kissé különlegesebbet óhajt enni a nagy napon. Ezzel én is így vagyok. Nálunk is megvannak a tradicionális halas fogások, mint például a halászlé, a rántott harcsa és hozzá a hagymás burgonyasaláta, de minden évben jön valami új és izgalmas fogás az ismeretlenből... Idén hízott kacsamáj lesz pezsgővel és lila hagymával megbolondítva. Legalábbis ez az A terv... Szóval, hogy visszakanyarodjak a jól megszokotthoz, hoztam egy csirkemell receptet, ami ha ízében nem is, de formájában mindenképpen eltér a bevált formavilágtól. Kicsit hosszadalmasabb mint egy átlagos panírozás, de higgyétek el megéri a fáradozást, mert egy extrán ropogós darabhoz lesz szerencsénk az ünnepi lakomán.
Hozzávalók 4 személyre: 4 felezett csirkemell filé, 2 dl. tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál só. Panírozáshoz: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Sütéshez: bőven olaj. Tálaláshoz: tejszínes burgonyapüré, pirított dió. Salátához: 1 közepes sárgarépa, 2 piros alma, só, cukor, ecet, víz.A felezett csirkemelleket megmossuk, a tejben elkeverjük a sót és az áttört fokhagymát. A húst beletesszük a tejbe, majd letakarva 2-3 órát pácoljuk, de a legjobb ha egy egész éjszakára magára hagyjuk. A fokhagymás tejtől porhanyósabb és ízesebb lesz majd a hús. Az érlelt húst kivesszük a tejes léből, lecsepegtetjük és egy éles késsel keresztben sűrűn, kb. 5 mm-ként beirdaljuk. Ez után a szokásos módon bepanírozzuk a hússzeleteket úgy, hogy a vágatokba is jusson a lisztből, a tojásból és a zsemlemorzsából. Egy nagyobb lábosba olajat forrósítunk és a csirkemelleket vágásuknál domborítva engedjük az olajba. Ezt úgy a legegyszerűbb megcsinálni, ha a hús két végét összefogva, az oldalára tesszük bele a húst az olajba. Ekkor a vágások kinyílnak és úgy sülnek majd meg ropogósra. Pirított dióval megszórt, tejszínes burgonyapürével forrón tálaljuk. Ha adhatok egy tippet salátára, akkor személy szerint a legjobban a sárgarépás almasalátát javaslom hozzá. Először a salátalevet készítjük el. 1 bögre vízbe teszünk kb. 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál cukrot és 1 kávéskanál sót. Elkeverjük és egy mélyebb tálba öntjük. A sárgarépát sajtreszelőn, az almát káposztareszelőn lereszeljük és a kész salátalébe tesszük. 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Ez a legjobb saláta hozzá... Jó étvágyat!