~ CAJUN CSIRKE ~

  • 2017.11.16.
  • 9

Akkor előbb jöjjön egy kis történelem, hogy kik is voltak azok a Cajunok... Franciaországból a 17-18. században La Rochelle kikötőjéből számos református emigrált a mai Egyesült Államok franciák lakta területére, melyet
akkoriban Akadiának neveztek. Majd az angolok, miután elfoglalták a területet, az ott élő, főleg francia ajkú lakosságot áttelepítették a mai Louisiana területére. Ők a cajunok. A cajun konyhára jellemző az egyszerűség, a francia hagyományos és a helyi sajátosságok keveredése. Íme egy egyszerű fűszerkeverék, amely a legtöbb cajun étel ízesítésére használhatunk.1 evőkanál piros fűszerpaprika por1 evőkanál, őrölt fekete bors1 evőkanál őrölt római kömény1 evőkanál szárított oregánó1 evőkanál cayenne bors1 evőkanál chili pehely1 evőkanál hagyma por1evőkanál fokhagyma por1 evőkanál őrölt kömény1 evőkanál só
A fűszereket egy tálba tesszük, jól elkeverjük és máris felhasználhatjuk az adott recepthez.
A fűszerkeverékben megforgatott és megsütött hús, kap egy olyan íz kombót, amitől szinte megvadulnak az ember ízérzékelői. Kellemesen füstös és csípős, igazi ételkülönlegesség.
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg csirkemell filé, 1 adag Cajun fűszerkeverék, 3-4 evőkanál olaj, 1,5 bögre vadrizs keverék, 3 bögre hús alaplé vagy víz, 1/2 citrom leve, 1-1 piros, illetve sárga húsú kaliforniai paprika, 1/2 marék vágott bazsalikom levél vagy petrezselyemzöld.
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, ferdén nagyobb darabokra felvágjuk és egy kevés olajjal átkenjük. Egy kisebb tálba szórjuk a Cajun fűszerkeveréket és húsdarabokat megforgatjuk benne. A kétféle színű paprikát azonos nagyságú, kisebb kockákra felvágjuk, a rizst pedig szűrőben leöblítjük. Egy nagyobb serpenyőbe felforrósítjuk az olajat és a húsdarabok minden oldalát lepirítjuk benne. Mikor szépen megpirultak a húsok, kivesszük őket a serpenyőből és a visszamaradt zsiradékra szórjuk a rizst a paprika kockákkal együtt és " csikorgóssá" sütjük benne. Ha maradt volna vissza a fűszerkeverékből a végén azt is rászórjuk a rizsre és felöntjük az alaplével, hozzá adva a citromlevet is. Megvárjuk míg felforr, majd visszatesszük a rizsre az elősült húsdarabokat. Lefedjük, mérsékeljük alatta a tüzet és az egészet készre pároljuk. Mikor megpuhult a rizs és a nedvességet magába szívva pergőssé vált, akkor elkészült az étel és máris tálalhatjuk a vágott korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva. Nagyon finom, fűszeres ételkülönlegesség.