~ SÜLT SZALONNÁS POGÁCSA ~

  • 2017.10.21.
  • 7

Az ősz beköszöntével a természet olyan színpompával örvendeztet meg minket, hogy az valami csodálatos. A lehulló őszi levelek, a barna, a sárga és az arany olyan színvariációival pompáznak, hogy csak ámulok felettük. És ha aranybarna, akkor nekem rögtön egy ropogósra sült pogácsa jut róla az eszembe. De tényleg... Máris sütöttem egy tállal. Sült szalonnával lett ízesebbé téve, had örüljön a ház népe, ha hazaér a munkából. Ilyenkor sutba a főtt étellel, jöhet egy nagy csupor tej, és máris meg van a vacsora. Legalábbis az én Jancsim szerint...Hozzávalók: 550 gr.liszt, 25 gr. friss élesztő, 100 gr. tej, 1 csipet cukor, 225 gr. tejfel, 1 tojás, 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 300 gr. füstölt szalonna, 3 evőkanál kisült zsír. Lekenéshez: 1 felvert tojás.Az élesztőt belemorzsoljuk a cukorral együtt a langyos tejbe és elkeverjük. Letakarva megvárjuk, amíg felfut. A szalonnát pici kockákra összevágjuk és egy serpenyőben pirosra kisütjük. Leszűrjük és félre tesszük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a kissé megmelegített tejfölt, 3 kanállal a kisült zsírból, sót és a borsot. Alaposan kidagasztjuk, félidőben hozzászórjuk a tésztához a kisült szalonna kockákat is. Mikor elválik a tészta a kezünktől a dagasztás során, akkor el is készült. Liszttel meghintjük a tészta tetejét majd letakarva egy órát kelesztjük. Mikor a duplájára nőtt, egy lisztezett gyúrólapra borítjuk és kinyúltjuk kb. 25 x 35 cm-es lappá. Kisült zsírral átkenjük a tészta tetejét, majd összehajtogatjuk S alakban.
Letakarjuk és 15 percet pihentetjük. Mikor pihent a tészta, újra kinyújtjuk. A tészta tetejét egy éles késsel berácsozzuk, majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és letakarva 20 percet pihentetjük. Mikor ismét kelt a tészta, egy felvert tojással lekenjük a tetejüket és máris mehetnek az előmelegített, 180 °C-os sütőbe sülni.
Kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre megsütjük a pogácsákat. Langyosra hűlve tálaljuk.

Címkék

Pogácsa Szalonna