~ EMPANADA ~

  • 2017.09.10.
  • 9

Dél-Amerikai országok igen kedvelt és népszerű fesztivál, street-food étele, az Empanada. Chile nemzeti eledele, de magukénak vallják a spanyolok, az argentinok és a brazilok is. Egy töltött tésztalepényke, amit legfőképpen marharaguval készítenek, de lehet csirkével vagy zöldségtöltelékkel is megtölteni. Én most csirkével készítettem, mert csak az volt itthon, de gondolom marhahússal még inkább markáns ízzel bírhat. No, majd legközelebb úgy is megkóstoljuk... A tésztája is nemzetekként változhat, mert van ahol élesztővel, van ahol tojással vagy ezek nélkül is készül. Nálam a legegyszerűbb győzött, a sima lisztes-vajas kombó. Azt, hogy végül mivel is töltjük meg, az függ az ízlésünktől, az időnktől és nem utolsó sorban attól, hogy húsevők vagyunk vagy vegetáriánusok. Sőt, a sütés módja is igényenként változhat, hiszen sütőben, vagy olajban kisütve is nagyon szuper lesz. Bulik, összejövetelek, ünnepek, fesztiválok elmaradhatatlan kísérője, mert előre elkészítve is ropogós marad a kitüntetett éjszakán.Hozzávalók: 1 1/4 csésze liszt, 100 gr. hideg vaj, 6-7 evőkanál jéghideg víz, 1 mokkáskanál só. Töltelék: 1/2 kicsontozott csirkemell filé, 1/2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1/2 csokor petrezselyem, 2-3 kanál fehér bor, 1 magozott chili paprika, ízlés szerint tengeri só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, őrölt fahéj, 1/2 csésze reszelt Cheddar illetve Parmezan sajt. Sütéshez: olaj.A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a fagyos, darabokra vágott vajat és a sót. Kézzel összemorzsoljuk, majd hozzáadagoljuk a hideg vizet is. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal, hogy a tésztának le legyen ideje felmelegednie, mert akkor lesz igazán ropogós...Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni, kb. egy órára.Míg hűsöl a tészta, addig elkészítjük a tölteléket is. Egy serpenyőben kevés oliva olajat hevítünk, majd rádobjuk az aprított hagymákat, a reszelt sárgarépát és az aprított chilit. Erős tűzön lepirítjuk az egészet. Utána mehet bele a darált csirkemellfilé, a fűszerek és a bor is. Kevergetve addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és egy kissé lepirul. Ez után lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt a tölteléknek való, hozzáadjuk a reszelt sajtokat és a vágott petrezselymet is. Villával összekeverjük.
Az időközben pihent és lehűlt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk és vékony, 1-2 mm vastagságú lapra nyújtjuk ki. Kb. 12 cm-es szaggatóval vagy a műanyag derelye készítővel, kerek lapokat vágunk ki a tésztából.

A tésztakörök széleit kissé megvizezzük körben, majd a közepükre teszünk egy-egy evőkanállal a töltelékből. Összehajtjuk, jól lenyomkodjuk őket. Ha nem masinával készítjük, akkor egy villa segítségével zárjuk a félhold alakú tésztabatyukat.