~ PASTA PUTTANESCA ~

  • 2017.08.11.
  • 0

A Pasta Puttanesca egy tüzes olasz étel, a "szajhák tésztája". Elég erkölcstelen a neve, de bánja kánya, mert nagyon finom. A 60-s évek elején a Rancio Fellone nevű híres étterem és éjszakai bár társtulajdonosa, Sandro Petti találta fel a sugo alla puttanesca- t. A történet szerint egy este, amikor már éppen zárásra került volna a sor, egy igencsak kapatos asztaltársaság kijelentette, hogy ők bizony nagyon éhesek, és üres gyomorral egy lépést sem tesznek addig, amíg a szakács össze nem üt nekik egy tál ételt... "- Dobj össze valami "szemetet", csak maradt valami maradék a konyhádban...."- mondta az egyik kapatos szószóló... A tulaj, hogy minél hamarabb megszabaduljon tőlük, máris összeszedte a konyhában fellelhető maradék alapanyagokat: tészta, paradicsom, oliva bogyó, bazsalikom, szardella filé, fokhagyma, parmezán... és villámgyorsan összeütött nekik belőle, egy nagy adag tésztát. Nyomban feltálalta a gőzölgő és illatozó tál spagettit, ami persze pillanatok alatt el is tűnt. Alig fél óra elteltével, zárhatta az éttermét Sandro, és még fel is talált hozzá egy remek fogást. Azóta létezik a Pasta Puttanesca...Legalábbis a fáma így szól felőle. Végül is mindegy, hogyan született meg, lényeg, hogy közre adták a receptjét. Nagyon izgalmas tészta étel, hiszen a szardellafilétől kapja meg, azt a bizonyos, különleges ízét.Természetesen minden konyha más-más összeállítással dolgozhat, de úgy gondolom ez az eredeti...Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag spagetti,
4-5 kanál oliva olaj, 5 gerezd foghagyma, 3 evőkanál kapribogyó, 8-10 db. szardella filé, 3 kanál sűrített paradicsom, 250 gr. koktél paradicsom, 5-6 levél bazsalikom, 1 chili paprika, 1/2 - 1/2 csésze zöld, illetve fekete oliva bogyó, tengeri só, reszelt parmezán sajt.
A tésztát feltesszük főni sós, lobogó vízben. Egy serpenyőben felforrósítjuk az oliva olajat majd rádobjuk az aprított fokhagymát, kissé megsütjük, majd jöhet hozzá a darabolt szardella filé, a karikára vágott oliva bogyó, a aprított kapribogyó. Kevergetve kissé összesütjük az egészet. Mikor összesült, hozzáadjuk a felezett koktél paradicsomokat, a csíkokra vágott bazsalikom leveleket és a sűrített paradicsomot is. Kevergetve addig sütjük a mártást, amíg a paradicsom egy kissé össze nem esik. Ez kb.
4-5 perc. A közben megfőtt tésztát a vízből kiemelve, öblítés nélkül egyszerűen a szószra szedjük, teszünk még hozzá 2-3 kanál főzővizet is. Lazán összeforgatjuk, rázogatjuk a tésztát a mártással, majd parmezánnal megszórva, forrón tálaljuk a spagettit. Hűvös fehérbor vagy pezsgő dukál mellé...