~ KEKSZES KRÉMES ~

  • 2017.08.04.
  • 8

Tikkasztó a hőség, szinte már-már elviselhetetlen. Ha be is megyek a konyhámba, akkor azt korán reggel teszem, mert akkor még elviselhető a helység klímája. Gyorsan megfőzök, aztán le a redőnyökkel, hogy azok is megfogják a bezúduló forró levegőt. Igyekszem gyors ételeket kreálni, amikhez kevés energia kell, így megúszom az izzadást és még szabadidőm is bőven marad. Hogy legyen egy kis édesség mára, ezt a gyors, krémes változatot készítettem el. Tényleg pillanatok alatt elkészült és még a konyha sem melegedett be tőle. Nagyon finom, hűs sütemény, majdnem olyan mint az eredeti krémes.Hozzávalók: 200 gr. vajas keksz, 600 ml. tej, 1/2 csésze cukor, 25 gr. vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál vanília esszencia, 50 gr. kukorica liszt, 50 gr. liszt, 1 csipet só. Továbbá: 250 gr. tejszín, porcukor a szóráshoz.A fél liter tejet egy lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a vanília esszenciát. Lassan felforraljuk. A maradék tejhez hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját, a sót, a kétféle lisztet és habverővel csomómentesre kikeverjük. Mikor a tej felforrt, állandó kevergetés közben, hozzáfolyatjuk a lisztes-tojásos keveréket és lassú tűznél, sűrű krémmé főzzük az egészet. Kissé kihűtjük a tölteléket. Míg hűl a krém, addig egy kb. 15 x 20 cm-es tepsibe lefektetjük a fele mennyiségű kekszet, majd a már nem forró krémet rátöltjük. A tetejét elsimítjuk majd letakarva, a hűtőbe tesszük amíg teljesen lehűl. A hűtés után a tejszínt felverjük kemény habbá és rásimítjuk a krém tetejére. Kirakjuk a krémes tetejét a maradék keksszel, porcukorral enyhén megszórjuk és a kekszek mentén felkockázva, máris tálalhatjuk.