~ KUSZKUSSZAL TÖLTÖTT CUKKINI GEREZD ~

  • 2017.06.06.
  • 6

Egy finom húsmentes étel, bundázott és ropogós cukkinivel. Mi, Magyarok, köztudottan képesek vagyunk mindent bepanírozni... Legyen az
hús, hal, tengeri kütyü, zöldség vagy valamilyen ehető virág, konkrétan bármi. A napokban a sárga cukkini került a látóterembe, mondjuk nem volt nehéz, nem észrevenni. Történt, hogy a kedvenc piacomon a Fény utcában, a kosaramba landolt két zsenge, sárga cukkini. Nem tudok ellenállni a tavaszi zsengeségeknek, és ilyenkor össze-vissza vásárolok mindent, ami szem-szájnak ingere. Nyár közeledtén egyre kevesebb hús kerül az asztalunkra, hiszen megannyi friss zöldség és gyümölcs kínálkozik pompás színekkel és ízekkel a kofáknál. Borsófejtés, spenótszárazás, spárgapucolás, cseresznyemagozás... Mind-mind megnyugtató és szórakoztató tevékenység, így nyárelőben a konyhámban. A cukkinit most kuszkusszal és fetával töltöttem meg, és jó lett, sőt nagyon is jó lett. Ajánlom megkóstolni...Hozzávalók: 2 zsenge, sárga vagy zöld cukkini. Töltelék: 1/2 csésze kuszkusz, 1,5 csésze forróvíz, csipet só, 1 kiskanál vaj, 100 gr. feta sajt, 50 gr. reszelt Trappista sajt, 1 kisebb tojás. Panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Sütéshez: olaj.
A cukkinit vékonyan meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és egy kanállal kivájjuk a magházukat. A kuszkuszt tálba szórjuk, megsózzuk és ráöntjük a felforralt vizet. Jól átkeverjük és letakarva megvárjuk míg megduzzad. Belekeverjük a vajat is. Langyosra kihűtjük. Mikor kihűlt, villával hozzákeverjük a tojást, a feta sajtot és a reszelt Trappista sajtot is. A felezett cukkinik mélyedéseit megtöltjük a töltelékkel, legjobb ezt kissé vizes kézzel tenni, mert akkor nem ragad a kezünkre... Jól belenyomkodjuk, hogy belesimuljon a massza, majd egy éles késsel háromszögekre felvágjuk a töltött cukkiniket. Akkor lesz tökéletes, ha olyan formát öltenek a darabok, mint a dundi citromgerezdek...Az elkészült töltött gerezdeket bepanírozzuk és bő, forró olajban kisütjük. Szép aranybarna színük legyen. Mikor megsültek, konyhai papír törlőre szedjük őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk, majd tartárral vagy más majonézes alapú salátával, forrón tálaljuk.