~ KLASSZIKUS LASAGNE ~

  • 2017.06.27.
  • 0

Mi az? : Tradicionális, Olasz, és nagyon finom.... Persze, hogy a Lasagne. Szeretjük, méghozzá nagyon. Még sosem ettem a hazájában, de ígérem egyszer megteszem. Kíváncsi vagyok, hogy ott menyire finom, hasonló-e, mint ahogy én készítem, vagy netán még jobb is egy kicsivel... Ha jobb, akkor csakis a hazai alapanyagoknak köszönhetően lehetséges ez, az igazi olasz tésztával és a napon érett paradicsommal... Próbálom itthon is a legjobb hozzávalókat beletenni, ne hozzon már szégyent a taljánokra, a huszáros változat sem. Sokan félnek tőle, hogy macerás meg időigényes, de megnyugtatok mindenkit, egyáltalán nem az. Persze, ha a tésztát is magunk gyúrjuk hozzá, akkor van benne némi igazság, de ha kész tésztát használunk hozzá, akkor máris megdőlt az a tézis. Most leírom, én hogyan készítem egyszerűen és nagyszerűen. Megjegyzem, semmivel sem kell több idő hozzá, mint például egy rakott krumplihoz vagy egy káposztához...Hozzávalók a tésztához: 300 gr. liszt, 3 tojás, 1 mokkáskanál só, 1evőkanál oliva olaj. Besamel mártás: 100 gr. vaj, 80 gr. liszt, 6 dl. tej, 50 gr. parmezán sajt, 1 mokkáskanál só, 1 csipet őrölt fekete bors és szerecsendió. Ragu: 600 gr darált sertés és marhahús vegyesen, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 db. hagyma, 4 dl. sűrű paradicsomlé, só, bors, morzsolt kakukkfű, bazsalikom levél, 1 kis pohárka fehér bor. Továbbá: reszelt parmezán sajt, 2 db. mozzarella sajt.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót és az oliva olajat. Kemény, de rugalmas észtát gyúrunk belőle, majd ha szép sima, akkor egy kevés liszttel meghintjük és egy meleg lábossal letakarjuk, majd 20 percig pihentetjük. Ha letelt az idő, lisztezett deszkán nagyon vékonyra, már-már átlátszóra nyújtjuk ki. Nagyjából téglalapokra vágjuk fel a tésztát, a darabok legalább 4 rétegre legyenek majd elegek. Míg elkészítjük a ragut és a besamelmártást, addig a tésztát szikkadni hagyjuk a deszkán. A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk, megvárjuk míg felhabzik, majd hozzáadjuk a lisztet és világosra megpirítjuk benne. Állandóan kevergetve egy habverővel, lassan hozzáadjuk a hideg tejet és addig főzzük, amíg sűrű krémes nem les. Ízesítjük a mártást sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Lehúzzuk a tűzről és a végén belekeverjük a reszelt parmezán sajtot is. Letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg. A raguhoz a hagymát apróra felvágjuk és egy kevés olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk az apróra felvágott paradicsomokat, a reszelt fokhagymát és összesütjük az egészet. A darált húst a hagymaalaphoz adjuk és kevergetve addig sütjük, amíg a hús "gurulós" nem lesz. Ekkor mehet bele a sűrű paradicsomlé, a bor és egy kevés víz, attól függően, hogy a húsnak mennyi víztartalma volt. Ízesítjük a húst, sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal és egy csipet cukorral / elmaradhat /. Lefedjük és néhányszor megkevergetve, kb. 25-30 perc alatt készre főzzük. Ha megvagyunk mindennel, akkor jöhet a lasagne összeállítása. Veszünk egy kb. 20 x 30 m-es tepsit, annak kenünk az aljára egy kevés besamel mártást, erre jön egy sor tészta, majd megint besamel, utána ragu és egy elcsipkedett mozzarella sajt. Ez után tészta - besamel - ragu - mozzarella. Ezt még egyszer megismételjük, majd befejezésként jön egy utolsó tésztaréteg kevés besamellel átkenve és megszórva parmezán sajttal. Nincs más hátra, mint hogy 180 °C-on megsüssük a tepsi lasagne-t. Felkockázva, reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Hihetetlenül szaftos és finom tészta étel.