~ JOGHURTOS ROPI és AYRAN ~

  • 2017.06.25.
  • 4

Maradok a Török vonalon, remélem nem unjátok még. Én nem, sőt! Egyre jobban kedvelem. Kedvenc nedűm lett az Ayran, ez egy enyhén sós joghurtital, amit jéghidegen fogyasztanak a török emberek. Árulják utcán kimérve, üzletekben joghurtos pohárban, vagy otthon kancsóból töltve. Nagyon finom krémes, hűsítő ital. És hogy a török joghurtot tovább vigyem, sütöttem vele egy egyszerű, sós ropogtatni valót is. Mivel enyhült egy kissé a meleg, nem voltam rest bekapcsolni a sütőmet érte. Míg sült a ropi, vígan nyakaltam a jéghideg ayran-t. Bármilyen joghurtból el lehet készíteni mindkét ételt, de persze a legjobb hozzá, az igazi török joghurt.Hozzávalók a ropihoz: 400 gr. liszt, 180 gr. hideg vaj, 300 ml. joghurt, 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál sütőpor. Lekenéshez: 1 felvert tojás. Szóráshoz: durva szemű tengeri só. Ayran: 500 gr. joghurt, 400 gr. hideg víz, 1 kávéskanál só, jégkocka.Először az Ayran-t készítjük el. A joghurtot kancsóba öntjük, hozzáadjuk a jéghideg vizet és a sót. Habverővel felhabosítjuk az egészet majd a kancsót fóliával letakarva a hűtőbe tesszük lehűlni. Tálaláskor a poharakba jégkockát szórunk és úgy töltjük rá a joghurt italt.
A ropihoz a hozzávalókat egy tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett gyúrólapon nagyon vékonyra, kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, majd kőrkéssel vékony rudacskákra felvágjuk. A rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk, tetejüket vékonyan lekenjük a felvert tojással, majd tengeri sóval meghintjük a
tetejüket. Előmelegített sütőben, 180-200 °C szép pirosra, ropogósra kisütjük a ropikat. Kihűtjük, majd tálra halmozva kínáljuk.