~ BAKLAVA KEHELY ~

  • 2017.06.18.
  • 3

Baklava egy kicsit másképp, mint ahogy megszokhattuk. Bár az eredeti módon készült baklava nekem iszonyúan édes, ezért ebben a receptben igyekeztem a lehető legkevesebbre redukálni a cukor használatát, hogy azért megmaradjak a kitaposott ösvényen.
Ez a kehelyben sült változat ennél sokkal kímélőbb, mert jóval kevesebb cukrot tartalmaz. Viszont az íze, na hát az valami mennyei, és a roppanós tésztájáról már nem is beszélek. Ahogy sült, csak úgy terjengett a lakásban a mézes-fahéj illat, Illés nagy-nagy örömére. Tiszta Karácsony volt a nyár közepén... Török eleség ez is, mi más is lehetne mostanában... Mondtam, hogy totál "betörökösödtem". Ez van. És ennek még ezzel nincs is vége. Folyt. köv. törökül...Hozzávalók: 1 csomag fillo tészta, 100 gr. vegyes olajos magkeverék / mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia /, 100 gr. dió, 4 evőkanál barna cukor, 50 gr.vaj, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt kardamom és szegfűszeg. Szirup: 1/2 csésze víz, 1/4 csésze cukor, 1/3 csésze méz, 2 kanál citromlé, 1/4 mokkáskanál só. Kenéshez: olaj vagy olvasztott vaj.A 12-es muffin-sütő mélyedéseit vékonyan kiolajozzuk. A tésztát felvágjuk kb. 10 x 10 kockákra, de az sem baj, ha tépjük, mert akkor rusztikusabb lesz majd a végeredmény. A hajszálvékony tésztadarabokat szétválasztjuk és minden egyes darabot vékonyan olajozva, 4-5 rétegben lerakjuk a muffin-sütő mélyedéseibe. Mikor ezzel végeztünk, kimérjük az olajos magvakat és aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a fűszereket. 1 x 2-szer darálunk rajta egyet, de csak annyira, hogy jó darabos maradjon az egész keverék. Ha nincs ilyen masinánk, akkor egész egyszerűen késsel megvágjuk a magokat, majd kanállal összekeverjük. Az így elkészült tölteléket szétosztjuk a tésztakelyhekben.
A sütőt előmelegítjük 160 °C-fokra és betesszük a baklavákat sülni. Kb. 15-18 perc alatt szép aranybarnára megsülnek. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a szirupot is. A hozzávalókat kisebb lábosba mérjük és kevergetve felfőzzük. Hagyjuk addig forrni jó habosan, amíg szinte a felére beforr és méz sűrűségű nem lesz. Kissé kihűtjük, majd ezzel a sziruppal locsoljuk meg a sült baklava kelyheket. Egyszerűen mesés keleti édesség.