~ PISKÓTASZELET ~

  • 2017.04.20.
  • 2

Még szinte el sem telt a Húsvét, és én máris egy süteményt posztolok. Na igen..., így jár az, aki nem süt süteményt az ünnepre... Idén valahogy hétfőn ez elmaradt, és ezt persze meg is jegyezték nekem, joggal. Pedig terveztem, de valahogy mégis... Ilyen még sosem volt. Zokon vettem és gyorsan pótoltam, ezzel a duplán piskótás süteménnyel. Elég régóta volt már várólistán, így elérkezett az ideje, hogy megkóstoljuk. Finom, igazi házias jellegű sütemény. A lekvár, a kakaó, a puding és a piskóta egy kis mascarpone sajttal megbolondítva, igazán teljessé tette az ízeket.
Hozzávalók a piskótatekercshez: 3 tojás, 3-3 púpos kanál liszt és cukor, 3 kanál víz, 1 csipet só, 1 kiskanál sütőpor. Kakaós piskótához: 5 tojás, 3 kanál liszt, 2 kanál keserű kakaópor, 5 kanál cukor, 5 kanál víz, 1 csipet só, 1 kiskanál sütőpor. Krémhez: 2 csomag Oetker vanília pudingpor, 6 dl. tej, 5 kanál cukor, 1 kiskanál vanília esszencia, 250 gr. mascarpone krémsajt. Továbbá: 4-5 kanál baracklekvár, 100 gr. étcsokoládé, 1 kiskanál olaj a bevonáshoz.Először a piskótákat készítjük el. Mindkét piskótához külön-külön a megadott tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, a lisztet, a csipet sót, a sütőport. A sötét piskótához a kakaóport is, és az egészet kikeverjük. A tojásfehérjékből habot verünk és a végén lazán belekeverjük a masszákba. Mindkét piskótát egymás után kisütjük egy kb. 20 x 30 cm-es tepsiben, amibe előtte sütőpapírt fektettünk. 180 °C-on kb. 20-25 perc alatt. Sütés után a fehér piskótát feltekerjük és úgy hűtjük ki, a kakaós piskótát pedig lapjában félbe vágva hűtjük ki. Míg sülnek és hűlnek a piskóták, addig elkészítjük a krémet. A vaníliapudingot sűrűre megfőzzük a tejben a cukorral és az esszenciával, majd néha megkeverve teljesen kihűtjük. A hideg pudingot habosra keverjük a mascarpone sajttal. A piskótatekercset megkenjük a baracklekvárral, feltekerjük és felvágjuk ujjnyi szeletekre. A torta összeállítása: az egyik piskótalapra kenjük a fele mennyiségű krémet, ezt kirakjuk a felvágott lekváros piskótatekercsekkel, majd erre kenjük a maradék krémet és befedjük a másik kakaós piskótalappal az egészet. Kissé lenyomjuk a sütemény tetejét, hogy egyenletes legyen. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy kiskanálnyi olajjal,
majd rákenjük a sütemény tetejére. Elsimítjuk, hogy egyenletes legyen. Tálalásig behűtjük, és hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.