~ RÓZSA CSÖRÖGE ~

  • 2017.03.19.
  • 7

Egy kis fázis késésben vagyok. A farsangi szezon már réges-régen elmúlt, de nekem csak most jutott az eszembe, hogy süssek fánkot... A ropogós csörögét... ami kizárólag csakis házi baracklekvárral a legfinomabb... Hiába, kinőttünk a jelmezes-sulis programokból. Megy az idő. Van olyan csöröge, ami puha, de azt én nem szeretem. Jól megsütve, roppanósan az igazi. Kicsit szakítva a tradicionális formán, most fakanál nyelére felcsavarva sütöttem ki... Formabontó. De az ízén mit sem változtatott...Hozzávalók: 250 gr. liszt, 150 gr. zsíros tejföl, 3 tojás sárgája, 1/4 mokkáskanál só, 1 teáskanál porcukor, 50 gr. puha vaj.
A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd kemény tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és egy 1/2 órát pihentetjük.
Mikor pihent a tészta, nagyon vékony lappá nyújtjuk ki, és derelyevágóval, vagy egy éles késsel 3 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztát. Amit feltekerünk a fakanál nyelére, az ne legyen 25 cm-nél hosszabb csík, mert akkor nem fog átsülni a tészta. Felvágás előtt lisztezzük be a tészta tetejét, hogy csavarásnál ne tapadjanak majd össze és laza legyen.

Olajt forrósítunk egy lábosba,de ne legyen túl forró, majd egyenként beletesszük a tekert fánkokat. Pár másodpercig fakanállal tartsuk meg a végét a tésztának,mert sütés közben kitekeredhet. Mikor már megduzzadt a rózsa, akkor sülhet már magtól is. Félidőben megfordítjuk, és jó ropogósra megsütjük őket. Törlőpapírra szedjük, hogy lecsepegjen, majd porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Címkék

Fánk