~ KRUMPLIFÁNK SPENÓT MÁRTOGATÓVAL ~

  • 2016.10.25.
  • 7

Fánkot sütöttem, de most nem édeset, hanem sósat. Méghozzá krumplival. Hasonló mint a krokett, de mégis más. Annál sokkal egyszerűbb és összesen csak három hozzávaló kell az elkészítéséhez. Burgonya, liszt és tojás. Ez a fánk kiválóan alkalmas vadhús mellé, vagy egy sima sült kísérőjeként vagy akár egyszerűen egy mártogatóval, ahogy most tálaltam. Mivel a burgonyához jól passzol a spenót, így az mellett döntöttem. Jó fokhagymásan és krémesen. Mennyei eledel. És ha sütünk mellé egy omlettet is, nos akkor tuti " tele a pocakom"
lesz a vége...Hozzávalók a fánkhoz:
60 dkg burgonya, 200-300 g liszt,
2 tojás, ízlés szerint só, olaj a sütéshez. Mártogató: 25 dkg bébi spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl. főzőtejszín, 2 dl tej, só, őrölt fekete bors, csipet szerecsendió.

A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és pürét készítünk belőle. Kihűtjük. Mikor kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a sót. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Természetesen a burgonya víztartalmától függ a liszt mennyisége, ha nagyon ragadna még a tészta, mehet hozzá még egy kevés liszt. A kész tésztát alaposan belisztezett gyúrólapra borítjuk, lisztes kézzel ujjnyi vastagra lapítjuk, majd közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a fánkokat. A közepét is kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és szaggatjuk amíg el nem fogy.

Egy lábosba olajat forrósítunk és aranybarnára megsütjük benne a fánkokat. Sütés után papírtörölközőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk. Míg sülnek a fánkok, addig elkészítjük a mártogatót is. Egy serpenyőbe 2-3 kanál olajat forrósítunk, világosra megpirítjuk benne a lisztet, hozzányomjuk a fokhagymát majd elkeverjük a tejjel és a tejszínnel. Sima, krémszerű mártássá főzzük. Ízesítjük a mártást sóval, borssal és szerecsendióval. Félre tesszük. A spenótot leöblítjük, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt megpároljuk. A spenótot ez után leszűrjük, késsel megvágjuk és forrón a mártásba keverjük. A fánkokat a mártogatóval tálaljuk.