~ HÚZOTT HÁZI RÉTES ~

  • 2016.07.10.
  • 4

Rétes jöhet bármilyen töltelékkel... Nagyon szeretjük. Túróval nagy kedvenc, de nekem gyümölccsel az igazi. Mivel érik a meggy, ez jött hozzá most tölteléknek. Hogy csavarjak egy cseppet az ízén, morzsoltam rá egy kevés igazi marcipánt is. Jó kis kombináció lett belőle! A tésztája nem kimondottan az a nagyis, klasszikus fajta, hanem a zsírral megkent változat. Ez is pont olyan jó tud lenni, mint az igazi hagyományos. Ropogós, leveles és juj, de finom!Hozzávalók a tésztához: 22 dkg liszt, 1 tojás, diónyi zsír, 2-3 ek. tejföl vagy tej, csipet só. Továbbá: 10-10 dkg zsír és liszt. Töltelék: 1 kg meggy, ízlés szerint cukor, 2 kanál étkezési keményítő, 1 csipet fahéj, 1 csésze zsemlemorzsa, 5 dkg igazi marcipán. Szóráshoz: porcukor.A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Ezután lisztezett gyúrólapon, vékonyra, kb. 40 cm-es sugarú körré nyújtjuk ki. Kikeverjük egy tálban a zsírt a liszttel és ezt egyenletesen a kinyújtott tésztára kenjük, majd szorosan feltekerjük mint a bejglit szokás. Három egyenlő részre felvágjuk a tésztarudat. A részeket egyenként, hártya vékonyságú téglalappá nyújtjuk-húzzuk ki.


Közben elkészítjük a tölteléket:A kimagozott meggyet lábosba tesszük és az ízlésünknek megfelelő cukorral felmelegítjük. Az étkezési keményítőt feloldjuk egy kevés vízben és a meggyhez keverjük. Ízesítjük a fahéjjal. Kissé pudingos állagúnak kell lennie a tölteléknek. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk. A kinyújtott lapok egyik részére szórunk pirított zsemlemorzsát, majd ráhalmozunk a meggyes töltelékből. Csipkedünk rá egy kevés marcipánt, majd feltekerjük az egészet.
A réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és olajjal lekenjük. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 35-40 perc alatt pirosra sütjük őket. Kicsit kihűtjük, ferdén felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.