TÚRÓS PAPUCS

  • 2013.06.08.
  • 0

Megleptem a családot reggel egy nagyon finom túrós péksüteménnyel. Ez most kimondottan jó esett mindenkinek. A teraszra odasütött nap, szint szikrázóan ontotta a melegét és a fényét. Végre itt a jó idő... Egy bögre friss tejjel hamar elfogyott, talán egy-két darab maradt délutánra. Nagyon finom puha a tésztája, a tölteléke pedig krémes, halvány citromos ízzel. Igazi reggelinek való...Hozzávalók 15 darabhoz: 40 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/3 kocka friss élesztő, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1 evőkanál vaj vagy margarin.Töltelék: 25 dkg túró, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só, 1 csapott evőkanál búzadara.Lekenéshez: 1 tojás sárgája.Szóráshoz: 1 csomag vaníliás cukor.Az élesztőt felfuttatjuk és a tészta többi hozzávalóiból, rugalmas, kelt tésztát dagasztunk. Olajjal átkenjük a tészta-labdát, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, vékony téglalappá, kb. 30x50 cm-es nagyságra kinyújtjuk a tésztát. A két szemben lévő csücskénél éles késsel vágatot metsszünk a kockákra. A tölteléket kikeverjük, majd egyenlően elosztjuk a tésztalapok közepén.
A két csücsköt egymáson áthúzva kialakítjuk a papucsok formáját.Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a papucsokat, majd tojássárgájával lekenjük őket és a vaníliás cukorral megszórjuk a túrótöltelékek tetejét. Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a túrós péksütiket.Illéskrisz Konyhája