RAJNAI BORSÓTÁL...

  • 2013.06.13.
  • 2

Vannak olyan tavaszi primőr zöldségek, amiket ha először meglátok a piacon, máris előveszem azt a "bizonyos" receptet...
Ilyen ez is, a zsenge, fejteni való borsóból. Ez az első borsós étel, amit minden évben elkészítek. Örömmel ültem le ölemben egy kisebb vájlinggal, hogy kifejtsem az idei első friss borsómat. Édesek és ropogósak voltak azok a halványzöld gurulós szemek.... Munka közben persze eszegettem is őket, már azon kaptam magam, hogy a tálban nem nagyon sokasodik a zöld "gyöngysereg"... Kislánykoromban persze nem volt ez a tevékenység olyan örömteli. Anyukám rendszerint haza állított egy-egy egész zsákkal, aztán volt munkám vele bőven... Most pedig szinte nyugtatóan hatott rám. Szóval ilyen lett ez az első borsó...Hozzávalók: 1/2 kg darált hús, 1/2 kg friss fejteni való borsó, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 paprika és paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, egy csipet chili paprika, kevés kacsazsír, 1/2 csokor petrezselyem.A borsót kifejtjük és leöblítjük. A szalonnát apró kockára felvágjuk és egy kevés zsíron elősütjük. Mikor kapott már egy kis színt a szalonnakocka, hozzáadjuk a felaprított hagymát és fokhagymát is. Erős tűzön lepirítjuk. Mikor félig lepirult a hagyma, akkor adjuk hozzá a szintén felkockázott paradicsomot és paprikát. Kis vizet aláöntve, elkeverjük a pörkölt alapot, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a kétféle pirospaprikával. Elkeverjük. Ez után jöhet bele a darált hús. Közepes lángon, kevergetve addig sütjük a húst, míg kifehéredik és görgőssé nem válik. Utána mehet bele a kifejtett borsó, a sűrített paradicsom, a bor, és ízlés szerint a felsorolt fűszerek. Aláöntünk még egy kevés vizet vagy bort és fedő alatt kb. 25-30 perc alatt készre pároljuk az egészet. Petrezselyemmel megszórva, házi tarhonyával, forrón tálaljuk az ételt.Illéskrisz Konyhája