MEGGYES MARCIPÁNOS BON-BON

  • 2013.06.11.
  • 1

A bon-bon elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez kivételesen nem csokoládéból készült, hanem omlós, linzer tésztából. Lassan, de biztosan érik a meggyünk a fán. Bőven terem, úgy hogy lesz az idén meggylekvár, és jut a fagyasztóba is a télire. Ilyen sok meggy még nem termett, mint idén... Már alig várom, hogy kosárral tudjam szüretelni. Amíg pirosodik, addig válogatva leszedtem a legszebbeket, hogy bon-bon formában öltsön új formát a süteményes tálon.Hozzávalók
tésztához: 14 dkg liszt, 3 dkg őrölt mandula vagy dió, 5 dkg puha vaj, 3 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só. Töltelék: 1/4 kg magozott meggy, 10 dkg nyers marcipán massza.A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha közepesen kemény az állaga. Becsomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára a tésztát. Közben kimagozzuk a meggyet és a levét lecsepegtetjük. A marcipánt kb. körömnyi darabokra felvágjuk. Ebből a mennyiségből kb. 20-22 db bon-bon lesz. A tésztát lisztezett alapon vékonyra, 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk ki, majd éles késsel kb. 7x7 cm-es kockákra felvágjuk. A kocka egyik csücskébe tesszük a marcipánt, ráültetünk két szem meggyet, majd felcsavarjuk a tésztát és a töltelék végeinél összecsippentjük, hogy bon-bon formája legyen a sütinek. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kész bon-bonokat, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, világosra megsütjük őket. Kihűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája