EGGS BENEDICT...avagy BUGGYANTOTT TOJÁS HOLLANDI MÁRTÁSSAL...

  • 2013.06.27.
  • 2

“Benedict úr 1894-ben
betért a New York-i Waldorf Hotelbe, s hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától, egy “vajas pirítóst rendelt, buggyantott tojással, sült szalonnával, és hollandi szósszal.” Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és az uzsonna ajánlatban már úgy tüntette fel az étlapon, mint Benedict-tojása vagy tojás
Benedek módra. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Valahogy így kezdődött el a Benedictről elnevezett buggyantott tojás “karrierje”. Forrás: net.Barátném kedvenc reggelije... Zsuzsi annyit áradozott erről a tojásról nekem, hogy amikor Lengyelországban van versenyen vagy edzőtáborban, akkor alig várja, hogy a szálloda éttermében falatozhasson ebből a finom tojásos ételből... Szinte ódákat zengett felőle! Gondoltam, ennek én utána járok és megkóstolom magam is. Nem mondott valótlant, valóban nagyon finom! Ez egy úgymond
"meleg szendvics" szerűség, sült sonkával, pirított-vajas zsemlével, posírozott tojással, zöldsalátával és hollandi mártással. Úgy hogy Zsuzsikám, jöhet a reprodukció!? Megjegyzem, a lányom is oda van érte...Hozzávalók: 4 személyre: 4 zsemle, 5 dkg vaj, 8 szelet füstölt sonka, 8 tojás, zöldsaláta.Hollandi mártás: 2 tojás sárgája, 1/2 citrom leve, 3 púpos kanál vaj megolvasztva, 1 kávéskanál Worchester szósz, színes őrölt borskeverék, só.Először a mártást készítjük el. Vízgőz fölé teszünk egy üveg tálat, majd beletesszük a két tojássárgáját. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd addig melegítjük, főzzük a krémet, amíg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, letakarjuk és melegen tartjuk.A sonka szeleteket egy vajazott serpenyőben megpirítjuk. Utána pedig a félbevágott zsemléket is ebben a sült szaftban pirítjuk meg. A sonkát és a zsemléket is melegen tartjuk. A salátát felvágjuk csíkokra. A tojás posírozzuk. Ezt úgy tesszük, hogy egy kb. 2-3 literes lábasban vizet forralunk, melyben elkeverünk egy evőkanál ecetet. A tojásokat egyenként egy csészébe felütjük, hogy a sárgája ne sérüljön meg, majd egy mozdulattal a forró vízbe engedjük őket. Kb. 3 percig főzzük a tojásokat, majd szűrőkanállal kivéve, konyhai papírtörlőre tesszük, lecsepegni. Tálaláskor a sült zsemlékre teszünk egy kevés salátát, ráhelyezzük a sült sonkát, a posírozott tojást és megöntözzük a szendvicset a hollandi mártással. Színes borskeverékkel meghintve tálaljuk. Nagyon finom, laktató reggeli vagy vacsora.Illéskrisz Konyhája