CSÚSZTATOTT PALACSINTA

  • 2013.06.24.
  • 8

Annyi féle palacsinta recept van már fent a blogomon édes és sós változatban, és csak most vettem észre, hogy ezt a sűrűn készített csúsztatottat, még nem írtam le az utókornak... Itt volt az ideje pótolni a hiányosságot. Szóval ma, eszembe jutott és rögvest meg is kívántam. Meg sem kérdeztem az itthoniakat, jó lesz-e, mert úgy is tudtam, hogy nem fog ágálni ellene senki sem... Így is volt. Szeretik, azon nyomban melegében. A tölteléke sokféle képen variálható, van aki dióval, vagy csokoládéval készíti, én maradok a kétféle lekvárnál és a máknál...Hozzávalók: 6 tojás, 35 dkg liszt, 6 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. Töltelék: darált cukros mák, meggy illetve baracklekvár. Tálaláshoz: csokiöntet.A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgájákat fehéredésig keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd adagokban hozzákeverjük a tejet, az olvasztott vajat és az átszitált lisztet. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. De vigyázzunk, ne törjük össze, akkor jó, ha a hab vastagon úszik a massza tetején. Felforrósítunk egy palacsintasütőt, alaposan beolajozzuk, majd merőkanállal egyenként kisütjük a palacsintákat. Nem kell őket megfordítani, hanem majdnem átsült állapotukban, átcsúsztatjuk őket egy tálra. Felváltva töltjük meg a palacsinta rétegeket: mák-meggylekvár-mák-baracklekvár... Addig sütjük, amíg elfogy a tészta, és már csak egy maradt hátra. Az utolsó palacsintát pedig megfordítva tesszük a torony tetejére. Csokoládémártással leöntve, melegen tálaljuk.Illéskrisz Konyhája