"VEGA" PITE

  • 2013.05.17.
  • 6

Mikor korábban rábukkantam erre a fantasztikus receptre Stasty oldalán, máris elmentettem magamnak. Tudtam, a közeljövőben tuti megsütöm magamnak... Igen, magamnak, mert itthon sajnos a többiek nem nagyon kedvelik a "vega" ételeket. Eszünk zöldséget bőven, de ebben a formában nekik ez "túl sok" így egyben. Meg különben is szerintük a pite, legyen édes... Szóval megsütöttem és úgy ahogy volt, bevittem forrón a munkahelyemre. "Juj, de finom" kategória! A tészta porhanyóssága, a zöldségek ropogósága, a töltelék krémessége, valami megfogalmazhatatlan ízélményt nyújtott. Aki szereti a zöldséges ételeket az feltétlen kóstolja meg! Nagyon finom...Hozzávalók a tésztához: 1,5 csésze liszt, 12 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál só, 1/2 dl hideg víz.Töltelék: 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 sárgarépa, 2 dl tejszín, 1 tojás, 20 dkg mozzarella sajt, 5 dkg Trappista sajt, ízlés szerint só, őrölt bors, kevés olaj.A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára dermedni. Mikor lehűlt a tészta akkor lisztezett alapon körré nyújtjuk, majd egy vajazott-lisztezett kerek jénai pitesütő tálba simítjuk. Legyen a tésztának kb. kétujjnyi pereme is. Villával megszurkáljuk és 180 C-on, 15 perc alatt elősütjük a tésztát. Míg sül a tészta, addig a zöldségeket és a mártást is előkészítjük. A zöldségeket megmossuk és csak a sárgarépát hámozzuk meg. Egyenletes vékonyra felvágjuk őket. Nagyon vékonyak legyenek a szeletek, hogy lehessen őket hajlítani, így tudjuk majd szépen elrendezni a sorokat. Legjobb, ha állítható zöldséghámozót vagy profi szeletelőt használunk. Késsel semmi esély rá... A mártás hozzávalóit is kikeverjük. A tejszínbe elkeverjük a tojást, ízesítjük sóval, borssal. Belereszeljük a sajtokat, majd jól elkeverjük az egészet villával. Mikor a tészta elősült, akkor beleöntjük a sajtos mártást és kirakjuk spirálisan a zöldségekkel a pitét. Mikor elkészültünk vele, akkor kevés olajjal átkenjük a zöldségek tetejét és máris mehet a pite, a forró, 200 C-os sütőbe. Addig sütjük, amíg a tészta széle szépen megpirul. Mikor elkészült, tálra csúsztatjuk a pitét és forrón tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája