SÜLTPAPRIKÁS-VIRSLIS PITE

  • 2013.05.19.
  • 8

Szeretem az ilyen rusztikus pitéket. Egyrészt azért mert hamar elkészülnek, másrészt meg azért, mert lehet tölteni a tésztáját sós, vagy édes töltelékkel egyaránt. Gyümölcsös változatokat sokszor sütöttem már, de sósat még sosem. Ma arra gondoltam, hogy kipróbálom a sós tölteléket vele, bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni így sem... Nem okozott. A tészta természetesen cukor nélkül készült, a tölteléke pedig, az oly nagy kedvenc: a sült hagyma-paprika változat lett, virslivel fűszerezve. Brutál finom volt. Egy ilyen töltött pitécske bőven elég egy személynek, mert komolyan laktat...Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 dkg kukorica liszt, 1 csapott evőkanál tejföl, 7 dkg fagyos vaj, 1 mokkáskanál só, 5-6 evőkanál jéghideg víz. Töltelék: 2 TV paprika, 1 paradicsom, 4 szál jó minőségű virsli, 2 szál újhagyma, 1 vöröshagyma, só, oliva olaj, fokhagymás fűszerkeverék.A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, elfelezzük és mehet a mélyhűtőbe addig, amíg a tölteléket elkészítjük. A hagymát szálasra, az újhagymát karikára felvágjuk és olajon hirtelen lepirítjuk. Mikor kezd pirulni, hozzá vágjuk a paprikákat is. Együtt addig pirítjuk, míg kapnak egy kis színt. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és kissé kihűtjük. Közben a tésztát kb. lapos tányér nagyságúra kinyújtjuk, majd egyenként átemeljük a kinyújtott tésztákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A paradicsomot félbe vágjuk majd vékonyan felszeleteljük és így teszünk a virslivel is. A sült hagymás keverékhez adjuk a paradicsomot és a virslit, fűszerezzük a tölteléket sóval és a fokhagymás fűszer keverékkel, majd elfelezve, a tészta közepére halmozzuk. A tészta széleit kissé ráhajtjuk a töltelékre, néhol összecsípve, peremet alakítunk ki a pitének.
Oliva olajjal átspricceljük az egészet, majd mehetnek a forró, 180-200 C-os sütőbe. Addig sütjük őket, míg a tészta szélek megpirulnak és a töltelék is átsül. Nagyon finom, igazi villás reggeli...Illéskrisz Konyhája