GÖMBCUKKINI GOMBÁS RIZOTTÓVAL TÖLTVE

  • 2013.05.24.
  • 1

Elvarázsolt engem is... Mármint a gömbcukkini. Megvallom őszintén, három dolog miatt vettem gömbcukkinit. Első: mert szeretem a cukkinit. Második: a gasztro-blogokon végigsöpört a"gömb-láz", nem akartam kimaradni belőle, muszáj voltam megkóstolni. Harmadszor: a vele készült étel nagyon jó fotózható, igazi
zöldség különlegesség... Szerintem elég ok volt ahhoz, hogy
beszerezzek én is magamnak pár gyönyörű gömböcskét. A piacra ahová szeretek járni, van egy kedves termelő srác, aki nagyon szívesen ismeretterjesztést ad a nála vásárolandó terményről. Most a cukkiniről... Egyébként nála szoktam venni lila burgonyát is. Szóval elmondta, hogy ő 3 féle gömbcukkinit termeszt, amik kissé különböznek egymástól. A sötét zöld ugyan olyan ízű, mint a sima hosszúkás, a világos zöld az egy zsengébb húsú fajta, a sárga színűnek pedig kissé édes a zamata. Most emellett a szép sárga mellett döntöttem, ez
ihletett meg. Minden képen hús nélkül szerettem volna elkészíteni,
akartam érezni a zöldség tiszta, friss ízét. Ezért került bele a gomba és a rizs. Rég ettem már ennyire finom zöldségételt. Annyira jó volt! A cukkini húsa puha lett, de a külső héja kissé ropogós maradt, a tölteléke pedig krémes és lágy... Szóval megint kéne vennem...Hozzávalók: 4 gömbcukkini, 2 szál újhagyma, 2 púpos evőkanál rizs, 20 dkg gomba, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, kevés kacsa vagy libazsír.A cukkinit megmossuk, a kalapját levágjuk és az aljából is levágunk egy kicsit, hogy megálljon a talpán. Kis kanállal kivájjuk a közepét, vigyázva, hogy a szélén ne sérüljön. A húsát felkockázzuk, félre tesszük. Sós vizet forralunk és kb. 1 percig blansírozzuk benne a cukkinikat. Kivesszük őket a forró vízből, majd lecsepegtetve egy olajjal átkent sütőtálba áttesszük őket. Mikor ezzel megvagyunk, elkészítjük a tölteléket. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a gombát apró kockákra felvágjuk. Egy kanál zsírt felhevítünk, beledobjuk a hagymát és a rizst, majd erős tűzön állandóan kevergetve kissé lesütjük. Mikor a rizs már "csikorgós", hozzáadjuk a gombát és a cukkini kivájt húsát. Sóval, borssal fűszerezzük és fedő alatt néhányszor megkevergetve megpároljuk az egészet. Víz nem nagyon kell alá, mert a cukkini és a gomba elég vizet ereszt majd. Természetesen ha úgy látjuk, hogy kell alá némi víz, akkor pótoljuk. Akkor van készen, ha a rizs majdnem puha és az egész töltelék állaga jó krémes. Ekkor levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt és a fele reszelt sajtot. Utána ízesítjük sóval és borssal. A kész töltelékkel megtöltjük a cukkiniket. Tetejükre rászórjuk a maradék reszelt sajtot, kevés olajjal átspricceljük az egészet és betesszük az előmelegített 180 C-os sütőbe sülni. 20-25 perc alatt készre sütjük a cukkiniket. Petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva frissen tálaljuk.Illéskrisz Konyhája