Szilveszteri és újévi ételeink

  • 2020.01.01.
  • 7


Először is szeretnék mindenkinek jó egészséget, sok örömöt, sikereket és boldogságot
kívánni az új évre.


Legyen mindenkinek olyan az éve, amilyet szeretne.







A 2019-es év utolsó napján nem főztem vacsorát, csak kétféle kolbászos
kiflit készítettem leveles tésztából, és megsütöttem a pihe-puha sajtos pogácsát. Anyukám annyi kocsonyát főzött az újévre, hogy az egész családot ellátta vele. Édességnek "rumos"-diós muffint sütöttem. Ha valaki meleg ételre vágyott bécsi roppanós virslit ehetett. A két utóbbi kivételével kép is készült a felhozatalról, az egyik képen a kolbászos kifli készítési menete is szerepel. (A kiflik készítése közben Bogikám az asztal másik oldaláról figyelt, az Apja megkérdezte Tőle: tanulsz a mamától?? Erre Bogikám rávágta: a mama egy művész!! - Hogy honnan vehette ezt nem tudom, de nagyon cukinak találtam :)!)










A kolbásszal jelölt kiflikben csípős kolbász volt, a kolbász nélküliek csípmentesek voltak.A leveles tésztára először pizzakrém, majd 1 szelet kolbász, rá lapkasajt, megint pizzakrém, és egy darabka trappista került,a kifliket aztán tojásfehérjével kentem meg és bőven megszórtam reszelt trappistával, utána került rá a jelölés.


Inni nem nagyon bírtunk, csak egy kis pezsgőt ittunk, mert mindannyian betegek vagyunk.






Az újév első napjára lencsés ételeket terveztem, ezért már az éjjel beáztattam a lencsét, külön a levesnek és külön a salátának.


Az újévi ebéd így alakult: lencseleves füstölt kolbásszal, fasírtgolyók, sajtgolyók, ecetes hagymás lencsesaláta, majonézes virslisaláta és sültkrumpli.





lencseleves füstölt kolbásszal, lencsesaláta, virslisaláta, az én tányérom a második fogásokkal, sajtgolyó és fasírtgolyó




A lencselevest teljesen hagyományosan készítettem, ahogy már szerepel a blogon. A sajtgolyókat és a fasírtgolyókat is, utóbbi megint tepsiben sült.

A lencsesalátát a lencse főzővizének felhasználásával készítettem. Annyi vízben tettem fel a megáztatott, jól lemosott 500 gr lencsét, ami ellepte. A főzővízbe tettem 1 evőkanál ételízesítőt, 2 közepes fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát, úgy főztem puhára fedő nélkül a lencsét. Gyorsan megfőtt, de a lé így is jelentősen elpárolgott alóla. A főtt hagymákat kiszedtem, utána
a főzőlevet ízesítettem 2-3 evőkanálnyi 10 %-os ecettel, mustárral, sóval, őrölt borssal, 1 teáskanál cukorral és 2 fej apróra vágott hagymával. Mire ebédeltünk épp megfelelő hőmérsékletűre hűlt.


A virslisalátához felszeleteltem 8 db Pikok sertés virslit meg 2 fej hagymát, egy üvegtálban 2,5 percig forgattam 1000 Watton a mikróban, aztán tettem rá mustárt és majonézt, elkevertem és kész. Isteni volt együtt a két saláta még langyosan, sültkrumplival. Én most kihagytam a golyókat, azok nélkül is isteni második fogásom volt.





Címkék

Szilveszter Újév