Az első piskóta

  • 2020.01.08.
  • 8


Sokminden készült már az új sütőmben, piskóta még nem. De úgy megkívántam egy kis habos piskótát, ma nekiláttunk Bogikámmal délután. A csöpp kis kezével Ő is fogta a habverőt, míg felvertük a tojásfehérjét meg a sárgáját a cukorral. A lisztet is Ő akarta belekeverni a tésztába, de azt csak nézhette. Ahogy azt is, ahogy a masszát sütőpapírra simitottam és a sütőbe toltam.

Amíg sült a piskóta együtt megfőztük a csokival dúsított vaníliás pudingot is. Ő keverte ki tejjel a pudingport :). Aztán együtt vártuk, hogy a puding és a piskóta kihűljön. Közben kóstolgattuk a finom csokis pudingot, Bogikámnak már az is nagyon bejött.
Végül felvertem a hulalát is, összekevertem a csokis pudinggal és betöltöttem a roládot. Akkor még nagyon lágy
volt az egész, de megkóstoltuk. Finom volt, de nem lehetett még szépen szeletelni. Később viszont igen. Ilyen lett:





A piskóta hozzávalói:

6 tojás szétválasztva, 6 evőkanál cukor (5 a fehérjébe, 1 a sárgájába), 4 evőkanál rétes liszt, 2 evőkanál kemaényítő



Először a fehérjét vertük kemény habbá a cukorral, aztán a sárgáját is jól elkevertük, a fehérjéhez adtuk, majd beleszitáltuk a keményítővel elkevert lisztet. 160 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltuk, de pár perc után 150 fokra csökkemtettem a hőt. Kb. 18-20 perc alatt elkészült a piskóta. Sajnos az időt elfelejtettem nézni.

A vaníliás pudingport a használati utasítás szerint, de csak 4,5 dl tejjel készítettem el, és a felforralt tejbe előzőleg feloldottam 8 dkg étcsokit.



Mindenkinek jól esett ez a krémes finomság, de talán Bogikámnak meg nekem legjobban.