Mini panettonék - ha a nagy nem megy

  • 2019.12.11.
  • 7






Megint
panettone sütésre adtam a fejem, úgy kell nekem. Első nekifutásra egy nagy egyben sült (illetve sületlen) panettone lett a végeredmény, aminek legnagyobb része a kukában landolt. Bár őszintén szólva a tetejéből ettem, és finom volt, de úgy tűnik a megsütése nekem
nem jön össze.
Pedig végig az eredeti recept szerint jártam el. A sütésnél is. Felül már túlsült, kivettem, az alja még sületlen maradt. Jó lenne, ha a receptekben az is le lenne írva, hogy a sütő milyen fokozaton van (légkeverés, alsó-felső sütés, stb.), nemcsak a hőfok lenne megadva, bár jelen esetben azt hiszem az sem segített volna, mert az a panettone, ami alapján próbálkoztam kenyérsütő gépben készült, az meg nekem nincs.





Kóstolás közben beindult az agyam, kattogtak a kerekek és már szinte nem is tudtam másra koncentrálni, csak a következő próbálkozásra. Kifundáltam, hogy ha egyben nem megy, megsütöm sok kicsiben a tésztát, mini panettonéknak. Az első próbálkozással elment a délelőttöm, a másodikat gyorsan csináltam.



Hozzávalók a mini panettonéknál:




50 dkg liszt (fele finom liszt, fele rétes liszt), csipet só, 1 csomag instant élesztő,
2 dl langyos tej, bele 2 teáskanál cukor, ebben felfuttatva 2,5 dkg friss élesztő,

2 csomag vaníliás cukor Lidl-s (1,6 dkg), 8,4 dkg porcukor, 1 kis egész M-es tojás, 10 dkg olvasztott margarin,

1 citrom és 1 narancs sárga héja reszelve, 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs (Lidl), 5 dkg mazsola.





Az első részben felsorolt alapanyagokból sima tésztát dagasztottam. Egy óra kelesztés helyett először 5 percig kelesztettem a tésztát a mikróban 90 Watton, utána kevertem bele a meglangyosított gyümölcsféléket - második csoport. Jól megdagasztottam és a langyos tésztát pár percig hagytam megint pihenni, közben kibéleltem a muffinformát. A tésztát megmértem, kiszámoltam, hogy egy-egy adagnak 9,5-9,6 dekásnak kell lenni. Szépen kiadagoltam, minden adagot megformáztam kicsit, és a muffinformába pakoltam. Letakarva hagytam kelni 20 percet, akkor bekapcsoltam a sütőt légkeverésre és 170 fokra.








Amíg bemelegedett a sütő,
kelt még kicsit a tészta. 25 percig sütöttem a mini panettonékat, közben egyszer megfordítottam a formát, mert az egyik oldalon jobban süt a sütőm.


Gyönyörűek lettek a minikéjeim.








Megszórtam őket vaníliás porcukorral és rácsra szedtem
hűlni.







Persze megint nem bírtam megvárni, hogy teljesen kihűljön, még langyosan felvágtam egyet és megkóstoltam. Nagyon ízlett!







Teljes kihűlés után szebben fel lehetett vágni.











És a változtatások: Az eredeti receptben csak süteményliszt volt, nem szerepelt instant élesztő, 1 egész tojás helyett 2 sárgája volt, az élesztő felfuttatásához az összesen 10 dkg cukorból vettem ki 2 teáskanállal, margarin helyett pedig vaj szerepelt. Nálam is.




Először 1 órát kelesztettem langyos helyen, másodszor 20 percet. Majd 180 fokra előmelegített, alsó-felső sütésre állított sütőben sütöttem először 40 percig, ahogy a receptben írva volt, aztán még 5 percet adtam neki a sütőben. A végén ilyen lett:










A felső része még ehető volt, de az alja tiszta nyers. Kuka.


De a kicsik legalább jól sikerültek. Ezután olyat fogok sütni, ha panettonét lesz kedvünk enni.