Kakaós és fahéjas csiga

  • 2019.11.29.
  • 9





Tovább folynak a sütő próbái. Készült már benne isteni rakott krumpli, almás-citromos muffin, sőt már pirítóst is sütöttem benne, mert a kenyérpirítónk is megadta magát a nyáron. Ma egy kolbászos lencseleves* után második fogásnak kakaós és fahéjas csigákat sütöttem a régi recept alapján, amin persze változtatnom kellett kicsit. Mint kiderült nem volt itthon friss élesztő, és a finom lisztből is csak 20 dekát találtam. Elfelejtettem, hogy mostanában több élesztős tésztát sütöttem :(, elhasználtam
a készletemet. Szerencsére instant élesztő meg rétes liszt azért volt, így azokkal dolgoztam.



A tészta így alakult:

20 dkg finom liszt, 55 dkg rétes liszt, (meglangyosítva) 2 csipet só, 4,5 evőkanál kristálycukor, 2 db M-es tojás, 2 csomag instant élesztő 1,5 dl langyos tejben felfuttatva, amiben 2 teáskanál cukrot is feloldottam, további 1,5 dl langyos tej, kb, 10-12 dkg olvasztott margarin.


Ezekből szép sima tésztát dagasztottam és kb. 25 fokra előmelegített sütőben folpackkal letakarva duplájára kelesztettem kb. 1 óra alatt.



Kelés után lisztezett asztallapon kb. 3-4 mm vékony téglalappá nyújtottam, olvasztott margarinnal alaposan megkentem, a tészta egyik szélét kb. 4-5 ujjnyi szélességben megszórtam őrölt fahéjjal, a tészta többi részét pedig jó vastagon sötét kakaóporral, utána pedig porcukorral úgy, hogy sehol ne látsszon ki a fahéj és a kakaó.
Feltekertem, kb. 2 cm vastag darabokra vágtam, tepsibe pakoltam és minden csigát meglocsoltam a megmaradt olvasztott margarinnal (összesen egy 25 dkg-os margarint olvasztottam fel).



A bal szélen 4 db fahéjas csiga


Hagytam még fél óráig kelni, aztán 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe raktam, de a sütőt 4-5 perc múlva visszavettem 170 fokra. 20 perc alatt megsültek a csigák.



Itt már jobb oldalon van
4 fahéjas csiga



Miután kivettem a sütőből, mindegyiket meglocsoltam forró vaníliás tejszínes tejjel. Ehhez mikróban felforrósítottam 1 dl tej, 0,5 dl 30 %-os tejszin és egy csomag vaníliás cukor keverékét. Ettől a locsolástól lettek igazán finom szaftosak a csiguszok. Végül még pici porcukorral is megszórtam őket. Ízlett a családnak, Bogikám azt mondta: Ez isteni!!! :)! Imádom ezt a Kiscsajt!!

* A lencseleves hasonlóan készült, mint a linken, csak kevesebb lencséből (25 dkg), egy kb. 10 cm-es csípős füstölt kolbásszal és hagyományosan főzve, nem gyorsfőző fedővel, így is gyorsan megfőtt a megáztatott lencse.