Nyúl pörkölt paprikás-tejfölös sárga gévagombával és tésztával

  • 2019.10.01.
  • 4









Legnagyobbikom pénteken megint hozott sárga gévagombát (aminek feléből paprikás-tejfölös gomba lett, a másik felét felszeletelve fagyasztóba raktam), tegnapelőtt meg egy ismerőstől két szépen megtisztított nyulat vett. Azt mondta, nem emlékszik, hogy valaha evett volna nyulat, pedig itt a blogon is van pár nyulas fogás. Mivel a fiaim nagy pörköltrajongók, ezért mi más is készülhetett volna az egyik nyusziból, mint pörkölt (a másik szintén a fagyasztóba került a két nyúlmájjal együtt, jó lesz egy másik alkalommal). A nyuszikat szépen összevágtam, és bár a hús íze a csirkéhez nagyon hasonló, a nyúl csontozata inkább a birkáéra emlékeztet, nem a csirkéjére.




Hozzávalók:


2 fej hagyma felaprítva, pár evőkanál olaj, 3 lecsópaprika kimagozva, elfelezve, néhány cherry paradicsom Szüleim kertjéből, a feldarabolt, alaposan átmosott nyúlhús a két nyúl belsőségével együtt (a májak kivételével, a szíveket és a veséket is kettévágtam, a vesék közepéből kivágtam a fehéres részt), 1 fehér műanyag kanál só, fokhagyma granulátum, őrölt kömény ízlés szerint, 3-4 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 3-4 dl víz, ha nagyon elforrná a levét, és szükséges,
akkor pici vizet még adhatunk hozzá a végén.




A főzést úgy indítottam, mint a pörkölteket általában: Hagymát dinszteltem kevés olajon, aztán rádobtam a zöldpaprikát, paradicsomot, amikor ezek kellően megdinsztelődtek, a nyúlhúst, amit fehéredésig sütöttem, majd fűszereztem sóval, jó adag fokhagyma granulátummal, pici őrölt köménnyel, végül fűszerpaprikával, majd alapos elkeverés után kevés vízzel felöntöttem, és forrás után takarékon, lefedve másfél óra alatt puhára, isteni ízesre főztem. A végén nekem kellett rá pici víz, mert nagyon elfőtte a levét.

Tálalásnál a tésztára először a gévagombából tettem, majd a tetejére ültettem a nyúlhúst és meglocsoltam a finom szafttal. Paprikás-tejfölös sárga gévagombát csak én ettem hozzá, a többiek tésztával, vagy kenyérrel ették, kinek hogy jött be jobban. A lényeg az, hogy mindenkinek nagyon ízlett. Bogikám is két étkezésre két nagy adagot evett meg a sűrű szafttal és tejföllel meglocsolt tésztából. Húst nem kért, de annak is örültem, hogy olyan szépen evett.









Címkék

Nyúl Pörköltek