Galambleves töltelék betéttel

  • 2018.12.16.
  • 8











Valamikor egy Ízőrzőkben vagy Gasztroangyalban
láttam hasonló levesbetétet, már akkor megfogalmazódott bennem, ha lehetőségem adódik ki fogom próbálni. Lehet, hogy nem pont így készült az adásban, de én most így próbáltam ki és nem kellett csalódnom, mert isteni finom levesbetét lett a gyógyító galamblevesben ez a főtt töltelék a csigatészta mellett.


A levest teljesen hagyományosan, lassan főztem Szüleimtől kapott 5 egész galambból, sok zöldséggel bezöldségelve.




A töltelék hozzávalói:


4-5 szelet szikkadt zsemlekenyér, víz az áztatáshoz, a galambok belsőségei: zúza, szív, máj egészen apróra vágva, 1 egész nyers tojás, ételízesítő vagy só, őrölt bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld a fagyasztóból egészen apróra vágva.




Először a kenyeret áztattam be, amíg megázott egészen apróra vágtam a galambbelsőségeket és a petrezselyemzöldet. Utána a kenyeret nagyon alaposan kinyomkodtam, mérlegre tett tálba raktam, majd hozzáadtam a galambbelsőségeket és tojást. Ekkor az összetevők súlya 60 dkg volt. Ehhez egy fehér kanál, meg még egy pici ételízesítőt és egy kávéskanál őrölt borsot adtam, meg a felaprított petrezselyemzöldet. Alaposan
összedolgoztam, aztán először sütőfóliával hengert formáltam a töltelékből, aztán még két réteg folpackkal is betekertem, alaposan összekötöttem, hogy ne tudjon kijönni a csomagolásból. A forrásban lévő levesbe engedtem és jó két órán át főztem a galambokkal együtt, mert ezek már nem fiatal galambok voltak. Külön fazékban főztem ki hozzá a csigatésztát.

Tálaláskor a töltelékrudat óvatosan tálcára szedtem és a fóliákat levágtam róla. Szépen lehetett szeletelni, a kiszedett leves tetejére tettem 2 szeletet.









Nagyon finom lett, ünnepi fogásnak, például karácsonyi levesbe is szívesen ajánlom. Aki a tölteléket szereti, ezt a levesbetétet, illetve a vele készült levest is imádni fogja.


Ha csak csirkemájjal készítjük a
tölteléket biztos hamarabb megfő egy kevesebb főzést igénylő zöldség vagy csirkelevesben.