Citromlekvár

  • 2018.10.20.
  • 0









A narancslekvár mintájára készítettem próbaként fél kiló citromból ezt az isteni lekvárt. A citromokat alaposan megmostam és 3 napig többször váltott forró vízben áztattam, majd ugyanúgy egészben főztem kb. 40 percig, ahogy a narancslekvárnál a narancsot. Amikor a héjába már könnyen belement a villa, tányérra szedtem, kisebb darabokra vágtam, a magokat kiszedtem belőle, majd kis fazékban
botmixerrel elturmixoltam. Hozzáadtam 25 dkg kristálycukrot, felfőztem, turmixoltam rajta még egy kicsit, aztán hozzáöntöttem fél tasak Dzsemfix 2:1-et, még 3 percig forraltam, majd megtöltöttem a lekvárral egy nagyobb üveget, meg egy kisebbe is jutott még. A nagy üveget lezártam, a kupakjára fordítva hagytam állni 10-15 percig, és alig vártam, hogy a kis üvegben lévő lekvár annyira meghűljön, hogy bírjak belőle enni. Annyira ízlik ez a savanykás-kesernyés lekvár, hogy a kis üvegben lévő mennyiséget már el is pusztítottam. Ha elfogy a nagy is, biztosan főzök megint, mert isteni nemcsak kenyérre kenve, de gondolom ugyanolyan finom lesz süteményekbe is, mint a narancslekvár.