Lekvár és szörp piros gyümölcsökből

  • 2018.05.29.
  • 1




eperlekvár

és

fahéjas cseresznyelekvár





Az elmúlt hetekben kétszer készítettem lekvárt és szörpöt piros gyümölcsökből. Először Szüleim kertjéből származó eperből, másodszor pedig Legnagyobbikomtól kapott cseresznyéből.


Az epret tisztítás után megmértem, és fele mennyiségű cukorral lecukroztam. Állni hagytam míg a cukor elolvadt, aztán felforraltam, főztem kb. 3-5 percig, utána az eperszemeket egy szűrőlapáttal másik fazékba szedtem, összeturmixoltam, újra felforraltam és tiszta üvegbe szedtem a sűrű lekvárt. Az üveget lezártam és a kupakra állítottam kb. 10 percre, utána vissza a talpára és hagytam kihűlni. Hűtőben tároljuk. A visszamaradt levet üvegbe töltöttem, isteni eperszörp lett.

A cseresznyével ugyanígy jártam el, a kimagozott cseresznyét fele mennyiségű cukorral lecukroztam, amikor a cukor elolvadt, ugyanúgy, mint az epernél (csak ebbe a forralás előtt csapott kávéskanálnyi fahéjat is tettem) felforraltam, főztem pár percig, majd a cseresznye szemeket másik edénybe átszedtem, összeturmixoltam és újra felforraltam, majd üvegbe töltöttem. Fedelére fordítottam, majd vissza, kihűlés után ezt is hűtőben tároljuk. A visszamaradt lé isteni fahéjas cseresznyeszörp lett. Nem nagy mennyiségekből dolgoztam, 1-1 kg tisztított, kimagozott gyümölcsből és fél-fél kg cukorból, így nem is lett sok, csak 1-1 üveg lekvár, meg kb. fél-fél liter szörp, de Bogikának ez a tartósítószer nélküli lekvár jól ízesítheti pár napig a reggeli zabkásáját, ill. 1-1 szelet kenyérre is jut belőle. A szörp pedig ásványvízzel, vagy sima vízzel jó szomjoltó ebben a kora-nyári hőségben.



vakuval fényképezve