Húsvéti sonkás rakott tészta, húsvéti összefoglaló

  • 2018.04.04.
  • 5





Húsvéti sonka maradékát használtam ehhez az olaszos ízvilágú tésztához és nem kellett csalódnunk, mert nagyon finom lett.


Hozzávalók:

a mártáshoz: kb. 5 dkg gyufaszálnyi csíkokra vágott füstölt szalonna, 1 fej felaprított hagyma, kb. 20-25 dkg húsvéti sonka maradék szintén vékony csíkokra vágva, 2 teáskanál fűszerpaprika, 2 dl víz, 500 gr Nostia passzírozott paradicsom
+ kb 1 dl víz a doboz kiöblítéséhez, kevés só, vagy fél fehér kanál ételízesítő, 3-4 kávéskanál cukor, szárított oregánó, bazsalikom és fokhagyma granulátum ízlés szerint,


650 gr 4 tojásos orsó tészta, 1,4 l forró víz 2-3 evőkanál olaj, 1,5 fehér kanál só

pár evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez, ill. a
tésztával való összekeveréskor, kb. 30 dkg durvára reszelt trappista sajt.

A tésztát Zepter módszerrel megfőztem.

A mártáshoz kiolvasztottam a vékony csíkokra vágott szalonnát, ráraktam a feldarabolt hagymát, együtt dinszteltem, amíg a hagyma megpárolódott, akkor hozzátettem a sonkát, hagytam, hogy átforrósodjon. Megszórtam fűszerpaprikával elkevertem, és azonnal felöntöttem vízzel, nehogy a paprika megégjen. Hozzáöntöttem a passzírozott paradicsomot és a doboza öblítővizét, tettem bele ételízesítőt, cukrot, oregánót,
bazsalikomot és fokhagyma granulátumot és lefedve főztem kb. 10 percig.

Akkor összekevertem a megfőzött tésztával,
pár kanál olajjal,
és 3-4 evőkanál durvára reszelt sajttal. Kiolajozott tepsibe simítottam, a tetejét is megszórtam durvára reszelt sajttal.

175 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg szép aranybarna lett a teteje.












-.-.-.-.-.-.-.-.-

És pár szó a Húsvétunkról. Úgy tűnik a Húsvét nálunk nem szerencsés időszak betegség szempontjából. Legkisebbikem után Bogikánk is beteg lett, aztán Anyukája is és én is. Bogikánknak magas láza volt, vírusos torokgyulladás miatt, és nekünk többieknek is kapart a torkunk, aztán jött a köhögés. Nem volt vészes, de azért túl kellemes se, sajnos még mindig köhécselünk, én néha majd meg fulladok, olyan köhögő roham tör rám. C vitaminnal, lázcsillapítóval kúráljuk Bogit is, meg magunkat is, a felnőtteknél bevetettük a mézes-citromos gyömbérteát is. Mindannyiunknak jót tett
a húsvéti forró leveske is, azon felül, hogy nagyon finom is volt. A betegség miatt elmaradt a lakás feldíszítése is, még a kosárkányi hímes tojásunkat se vettük elő.








Sajnos a térdfájásom is nagyon felerősödött, tényleg alig bírtam és bírok járni. Örültem, hogy ki bírtunk takarítani. Locsolkodók se voltak, még túl pici a lányka, de biztos sok locsolója lesz, ha nő még kicsit.



Fentiek miatt a húsvéti menünk sem volt túlbonyolítva. Az idén nem vadásztunk birkahúst, és kacsát se vettünk.


Főztünk sonkát, kolbászt, tojást, és volt
torma is,
Legkisebbikem a munkahelyéről isteni foszlós kalácsot hozott melléjük, olyan finomat, hogy én biztos nem tudtam volna olyan finomat sütni.


Ezen felül kétféle tortát sütöttem a szokásos, jól bevált és a család által nagyon szeretett csokitortát, meg puncsos habosat. Mindkettő nagyon jól sikerült, húsvét hétfő estéjére már csak 1 szeletke puncsos maradt. De nem maradtunk süti nélkül, mert Anyukám kétféle zserbóval, mákossal és dióssal lepett meg bennünket, meg persze az egész családot.


Az "ünnepi ebédek" is sima hétvégi ebédek voltak.

Húsvét vasárnapra csontlevest főztem hagyományosan, hosszúkaraj csontjából, sok zöldséggel, cérnametélttel, második fogásnak rántott karaj készült krumplipürével, tavaszi salátával (retek, uborka, jégsaláta és lilahagyma felhasználásával, hozzá majonézes-tejfölös-narancsleves öntet)

Húsvét hétfőre fasírtgolyókat gömbölygettem (48 db-ot), illetve csirkecombokat sütöttem tepsis krumplival (két tepsin egyszerre megsült a fasírtgolyó és a csirke-tepsis krumplis is) melléjük ugyanolyan saláta készült, mint előző nap, csak az öntetbe narancslé helyett citromlé került.


Hát ennyi volt a mi egyszerű Húsvétunk. Remélem jövőre nem leszünk betegek és azt is remélem, hogy a térdfájásom is enyhülni fog. Hiába na, nem vagyok már mai csirke, hanem öreg tyúk