Tejfölös-sonkás kifli

  • 2018.01.21.
  • 4










Az utóbbi időben rá vagyok kattanva a kelt tésztákra. Imádom dagasztani, formázni, sütni, és enni. Jöhet édesen - egyelőre kakaós csiga formájában, de tervbe van véve a fahéjas és a diós csiga is -, de talán egy fokkal jobban a sós csigákat, legyen az tejfölös-szalámis-kolbászos-sonkás-sajtos, vagy saját készítésű pizzaszósszal és ugyancsak a felsorolt rávalók valamelyikével feltekerve, sajttal megszórva, vagy anélkül. Annyira szeretem ezt a fajta kelt tésztát, hogy legutóbb ebből a sós kelt tésztából készítettem tejfölös-sonkás kiflit is. És nem kellett csalódnom, mert isteni lett ez is. Még melegen egy bögre tejjel, vagy hidegen csak úgy, mindegy volt, szerettem, és nemcsak én, de a család többi tagja is.







Hozzávalók:

75 dkg finom liszt, 3 dl tej, 3-4 mokkáskanál cukor, 1 Lidl-s friss élesztő, 2 fehér kanál só, 15 dkg puha margarin, 2 db nyers tojás



Ezekből az anyagokból az élesztő felfuttatása után isteni tésztát dagasztottam. Igaz először úgy nézett ki, hogy túl nedves, de végül csodásan puha, kissé zsíros tapintású tésztává állt össze, amit folpackkal letakarva
25 fokra előmelegített sütőbe dugtam fél-háromnegyed órára, hogy megkeljen.


Amíg kelt a tészta, összevágtam a sonkát a töltelékbe.



A töltelék:


Annyi púpos teáskanál tejföl, ahány kifli lesz, 10 dkg sonka vékony csíkokra vágva, annyi egyforma kupacra osztva, ahány kifli lesz - jelen esetben 16.

A tetejére:
pár deka olvasztott margarin és pár deka reszelt sajt

Amikor a tészta megkelt, kissé átdagasztottam, aztán 4 egyenlő részre osztottam. A részeket egyenként körré nyújtottam és 4 részre osztottam, majd a cikkeket egyenként tovább nyújtottam. A szélesebb végüket középen kissé bevágtam (hasonlóképpen, mint ITT), majd megkentem tejföllel, ráraktam egy adag sonkát és feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, megkentem olvasztott margarinnal és pici reszelt sajttal is megszórtam.

175 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben 22-23 perc alatt sültek ilyen szép aranyszínűre és illatosra. Kár, hogy illatot és ízt nem lehet közzétenni, csak képet.