Pihe-puha sajtos pogácsa

  • 2017.12.29.
  • 6





Rupáner konyhájából mentettem el ezt a receptet már az idejét se tudom mikor - köszönet érte. Most Szilveszterre készülődvén nézelődtem az elraktározott receptek között, valami újdonságot keresve és ahogy megláttam ezt a pogácsát, azonnal elhatároztam, hogy kipróbálom. Az elhatározást tett követte, gyorsan bedagasztottam a tésztát, meghajtogattam a leírás szerint és irány a hűtő - igaz nem egész éjszakára, csak 2 órára, utána megint meghajtogattam és megint 2 óra pihenés következett a hűtőben. Azután már csak kinyújtottam, megkentem sós tojásfehérjével, sajtot reszeltem rá és ugyanúgy elkockáztam, mint a túrós sajtost szoktam, hogy potyadék mentesen kerüljön a tészta sütőbe. Kb. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sültek meg a pogácsáim, az időt nem néztem, csak azt, hogy felül szép aranybarna legyen, aztán kiszedtem és tányérra pakoltam őket. Langyosan kóstoltuk, és tényleg pihe-puha csoda ez a pogi, ajánlom mindenkinek, aki valami egyszerű és aránylag olcsó finomságot akar az évbúcsúztatón italkorcsolyának kínálni. Az eredeti recept szerint dolgoztam, de legközelebb a só mennyiségét növelni fogom a tésztában, mert a család szerint egy pici só hiányzik belőle. A másik változás, hogy 12 %-os Pilos tejfölt használtam 20 %-os tejföl helyett, de ezzel is tökéletes lett a pogi. Legnagyobb örömömre Bogikánk ezt is bőszen falatozza, csakúgy, mint az összes sütit, amit sütök.




Hozzávalók:


62 dkg finom liszt (nekem kicsit több kellett, hogy jól kezelhető legyen a tészta)

20 dkg puha margarin

1 evőkanál puha zsír

23 dkg tejföl (nálam 12 %-os)

negyed bögre langyos tej (2,5 dl-es bögrét használtam)

3 kávéskanál kristály cukor

kicsit több, mint fél csomag Lidl-s friss élesztő

1,5 fehér kanál só, legközelebb 2-2 és féllel teszek bele legalább

1 egész tojás
+ 1 sárgája
A kenéshez 1 tojás fehérje pici sóval elhabarva
A tetejére reszelt sajt

Először az élesztőt futtattam fel a cukorral elkevert meglangyosított tejben.
Aztán kimértem a többi alapanyagot egy tálba, kivéve a tojást és a tojássárgáját, mert azt egy bögrében elhabartam kicsit, úgy adtam a többi alapanyaghoz a felfuttatott élesztővel együtt. Kevés liszt még kellett hozzá, hogy jól kezelhető legyen a tészta, végül egy nagyon kellemes, kissé zsíros tapintású tésztává állt össze, amit lisztezett asztallapon vékonyra nyújtottam, feltekertem, mint egy bejglit, majd jobbról és balról is középre hajtottam a tésztát, visszaraktam a kilisztezett tálba, amit folpackkal takartam le, és hűtőbe raktam 2 órára.
A pihentetési idő eltelte után megint kinyújtottam, de már nem olyan vékonyra, és meghajtogattam - alulról középre, felülről középre, jobbról és balról is középre, majd letakarva újra a hűtőbe került két órára. Az újabb pihentetés után megint kinyújtottam, most kb. 2 cm magasra, sóval elhabart tojásfehérjével lekentem, ráreszeltem a trappista sajtot és ugyanolyan kis kockákra vágtam, mint a túrós-sajtost szoktam, tepsire pakoltam és 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben megsütöttem. 3 tepsivel lett, biztos, hogy több, mint 180-200 db pihe-puha kis pogink lett. Érdemes kipróbálni, mert tényleg isteni.



az első tepsi megsülve




a második sütésre várvaa harmadikban kb. annyi sült, mint az elsőben