Olajos hal kárászból + halas spagetti olajos kárászból

  • 2017.10.01.
  • 3






Legnagyobbikom hosszú kihagyás után újra horgászik. Azóta megint kerül hal az asztalunkra. Ropogósra sült keszeg már többször is volt, de volt már isteni halászlé is. Legutóbb megint hozott pár keszeget, meg néhány kárászt. A keszeget ropogósra sütöttem a sütőben, ahogy szoktam,








de a kárászoknak más sorsot szántam. Olajos halat készítettem belőlük.


Persze szépen megmostam, a külsejét sűrűn beirdaltam aztán méretétől függően 2-3 darabra vágtam és lesóztam. A munka további menete pont úgy zajlott, mint régebben, amikor keszegből csináltam olajos halat, azzal a különbséggel, hogy ízesítésre most "csak" 3 db színes hegyes erős paprikát használtam, viszont a szálkák felpuhításának megsegítésére egy kávéscsészényi citromlevet is öntöttem hozzá. Azután már csak lezártam a lábast gyorsfőző fedővel, és a szokásos jelzések elérése után másfél órán át főztem a tűzhely legkisebb állásán a halat. Utána hagytam a főzőpálcát magától visszaesni, és csak akkor kóstoltam meg a végeredményt, amikor langyosra hűlt. Talán mondanom sem kell, hogy valami isteni ízű és állagú lett a hal, még a gerince is felpuhult, simán szétomlott a számban, viszont a hal húsa, ahogy a képen is látható gyönyörűen egyben maradt, és csodás állagú volt. Jól belakmároztam belőle, és Legnagyobbikom is jó alaposan megkóstolta - először csak keveset szedett, de aztán még egy jó adagot -, a többiek viszont nem kértek, ezért hűtőbe került a maradék....




olajos kárász vakuval fotózva





amit persze most is átalakítottam, jó kis olaszos ízvilágú paradicsomos-oregánós-csípős mártás készült belőle. Spagettivel egyszerű, de nagyszerű ebéd lett.








Ehhez egy fél fej hagymát a hal olaján megdinszteltem, ráraktam a villával jól összetört halat, egy-egy teáskanálnyi fűszerpaprikát, szárított oregánót, fokhagyma granulátumot, felöntöttem 500 ml passzírozott paradicsommal és jól kiforraltam. Kóstolás után még egy teáskanálnyi chilipelyhet és kevés édesítőszert tettem bele, azokkal is forraltam pár percig és spagettivel tálaltam. Isteni lett, szerintem legalább olyan jó - de inkább még jobb -, mint a bolti olajos halból készült mártás.