Kakaós csiga

  • 2017.09.16.
  • 3






Akik gyakran erre járnak biztos észrevették, hogy jó ideje nem született új bejegyzés. Ez nem jelenti azt, hogy nem főztem, nem sütöttem, egyszerűen csak csupa ismétlés készült, úgy gondoltam nem érdemes hétről-hétre ugyanazt leírni. Sőt volt pár ötlettelen napom, amikor nem főztem, csak rántottát vagy hideget ettünk. De időközben tortákat is sütöttem: szept. 1-én Szüleim házassági évfordulójára illetve Mária napra 12-én. Szüleim házassági évfordulójára oroszkrémtortát, Mária napra pedig Fekete erdő tortát. Sőt az utóbbiból kettőt, egyet Anyukámnak, egy kisebbet pedig magamnak :).


A héten olyan finom pizzás csigát sikerült sütnöm, hogy ihaj, tegnap arra gondoltam, kellene valami édes változatú csiga is végre, így nézelődésbe kezdtem a neten, hogy valami isteni finom kakaós csigát találjak. Meg is lett hamar Limaránál a recept, aminek alapján az én csigáim is elkészültek, és mondhatom valami frenetikusan finom lett a végeredmény. Az egész család el volt tőle ragadtatva, úgyhogy köszönet a csodás receptért Limarának.

Kicsit azért változtattam rajta, mert attól tartottam fél kiló lisztből nem lesz elegendő csigusz, ezért kicsit növeltem a mennyiséget. Nem volt itthon vaj, ezért sütőmargarinnal dolgoztam, és tej is kicsit kevesebb volt, így annyit használtam. Viszont két L-es egész tojást raktam bele.




Így ezekből készült a tészta:


75 dkg finom liszt, 2 csipet só, 3 dl tej, 1 egész Lidl-s friss élesztő, 3 kávéskanál
+ 4,5 evőkanál cukor, 2 egész L-es friss tojás, kb. 15-16 dkg sütőmargarin.



a töltelék

kb. 9-10 dkg lágyított margarin, kb. 6-8 dkg kakaópor és kb. 15-20 dkg porcukor



a sütés utáni locsoláshoz:

1,75 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor 1-2 mokkás kanál porcukor



Először 1,5 dl tejben, 3 kávéskanál cukorral felfuttattam az élesztőt. Közben tálba öntöttem a lisztet, belekevertem a 2 csipet sót, kicsit meglágyítottam a margarint (a sütőt már előre bekapcsoltam 25 fokra melegedni, hogy könnyen megkelhessen a kidagasztott tészta, a margarin is ott lágyult). Amikor az élesztő felfutott, a liszthez ütöttem a tojásokat is és hozzáöntöttem a felfutott élesztőt, majd még a maradék 1,5 dl tejet, végül a lágy margarint is. Először nagyon ragacsos volt a tészta, majdnem megijedtem, de ahogy dagasztottam egyre szebb, simább lett, úgyhogy nem kellett bele más, csak jó alaposan megdolgozni. Olyan gyönyörű sima, puha tészta lett, hogy öröm volt dagasztani. Az alapos kidagasztás után a nagy tálat először folpackkal, majd tiszta törölgető ruhával is letakartam és mehetett a 25 fokosra előmelegített sütőbe. Jó 30-35 perc után duplájára dagadva vettem ki. Rétes liszttel megszórt asztalon nyújtottam ki, megkentem a lágyított margarinnal, majd szitán át jó vastagon megszórtam kakaóporral és porcukorral (kristálycukrot daráltam finomra a MixSy kis darálótálkájával), feltekertem, kb. 3-3,5 cm vastagra feldaraboltam és Limara instrukciói szerint egy kisebb (36*24 cm-es), de magasabb tepsibe pakoltam, mert magas csigákat szerettem volna, nem szétterülteket. Ebből a mennyiségből 16 db csiga lett, igaz az utolsó már nem volt akkora, mint a többi.

A kinyitott sütő ajtaján további fél óráig hagytam kelni, utána ilyen csodásan nézett ki:









A kelesztés után 180 fokra előmelegített sütőbe raktam, légkeverésre, a konyhai órát 20 percre állítottam. 14-15 percnél már nagyon pirult a teteje, ezért a hőt 160 fokra mérsékeltem, úgy sütöttem tovább.
Sülés után megöntöztem a cukros-vaníliás tejjel, ahogy Limara receptjében is szerepelt. Nem volt egy egész bögre tejem, de ez a kevesebb mennyiség is elég volt, mert isteni finomak lettek a csigáim. Néhány perc várakozás után a csigákat sütőpapírral együtt áttettük egy sütőlapra, hogy könnyebben szét bírjuk szedni. Ahogy látható is tésztája a széleknél ropogósra sült, de ahol összekelt, ott isteni foszlós lett. A kakaó kicsit kevésnek tűnhet a kép alapján, de nem volt kevés, sőt! Már azon töröm a fejem, hogy a recept alapján diós és fahéjas csigát is fogok sütni. Mutatóba még néhány kép:













Persze az én csigáim nem lettek olyan szépek, mint a Limara által sütöttek, de valami isteniek lettek, így degeszre ehettük magunkat szinte fillérekből készült kakaós csigával.





Címkék

Kelt Tészta Kakaó