2017. 25. heti menü

  • 2017.06.26.
  • 5


Apukám előző hét szombatján váratlanul kórházba került, minden nap látogattuk Mamival meg Legkisebbikemmel. Reményeink szerint a jövő héten hazaengedik.




Ezeket ettük a héten:

Hétfő:
Málnalekvár


Szüleim kertjében termett málnából kaptunk jókora adagot. Amit nem bírtunk csak úgy megenni, abból málnalekvárt főztem. Egy közepes (24 cm átmérőjű) kerámia bevonatos serpenyőt teleraktam a gyönyörű hibátlan málnaszemekkel, megszórtam 6 púpos evőkanál cukorral és addig főztem folyadék hozzáadása nélkül, míg sűrűsödni kezdett. Kihűlés után jól megkóstoltuk, a megmaradt lekvárt tálkában, folpackkal letakarva
hűtőbe tettük. Könnyű vacsorára, vagy reggelire egy bögre tejeskávéval vagy anélkül is isteni.








Mást nem főztem, szombatról maradt bablevest, vasárnapról maradt sült oldalast, tökfőzeléket, fordított töltött csirkét ettünk, aki egyiket sem kért, a hűtőből választhatott sonkát, kolbászt, sajtot.



Kedd:

Krumplis pogácsa sajtszórással - hétvégéről maradt törtkrumpliból






A gyerekek úgy ették, mintha zsömle lett volna, kettévágták, megkenték margarinnal és sonkát tettek bele. Én csak úgy magában ettem, úgy is finom volt.



Szerda:

Zöldbabfőzelék fasírttal,


(friss zöldbabból, ami szintén Szüleim kertjében termett),
gyorsfőző fedővel, mint

ITT
-
azzal a különbséggel, hogy tejföl mellett joghurt is volt a habarásban, chilit és fokhagyma granulátumot csak azután tettem bele, miután Bogikának vettünk ki belőle, ja, és kapor, meg ecet se került most bele.












Csütörtök:
Zöldborsópaprikás csirkemellel, belefőzött nokedlivel





Szinte ugyanúgy készült, mint ITT, csak most a köretet is belefőztem, így egy finom, laktató egytálételt kaptunk.
(A borsó ugyancsak Szüleim kertjéből.)


Ezeket használtam hozzá:
Kevés olaj, 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva, 1 kisebb csirkemell bőr és csont nélkül, csíkokra
vágva, 50 dkg frissen fejtett zöldborsó, 1-1 fehér műanyag kanál ételízesítő és só, 2,5 fehér kanál fűszerpaprika, kb. 1,6 l víz, 40 dkg lisztből 1 tojásból és kevés hideg vízből készült galuska. Hagyományosan kezdtem a pörkölt főzését, hagyma dinszteléssel, aztán rákerült a csirkemell, fehéredés után a zöldborsó. Amikor az is felforrósodott, megszórtam a fűszerekkel és forró vízzel felöntöttem. Forrás után kb. 25 percig főztem, akkor szaggattam a lébe a rengeteg galuskát.
Érdemes kipróbálni!
Péntek:
Krumplis lángos
(ez is maradék margarinos törtkrumpliból) - csak úgy magában sóval, fokhagymásan-tejfölösen, vagy reszelt sajttal











Este újabb adag málnalekvár készült, ugyanúgy, mint a hét elején.

Szombat:
Rizseshús - csirke farrészekből és lebőrözött, filézett, apróra vágott csirke felső combokból, csak kis ételízesítővel és sóval, hogy Bogika is megkóstolhassa. Ez most nem parboiled rizs volt, de nagyon finom ízű, és nem is főtt szét. Megjegyeztem.






Vasárnap
Petrezselymes-burgonyás brokkolikrémleves - egy brokkoli megtisztított, apróra vágott szárából, 2 pici krumplival, 1 szál petrezselyemgyökérrel, a levesbetét apróra szedett brokkolirózsa.






Rántott csirkecombfilé és rántott sajt sültkrumplival, majonézzel



Címkék

Heti Menü