Mini lángoskák

  • 2016.08.24.
  • 2









Olyan régen sütöttem lángost, hogy már az idejét se tudom. Már jó ideje nagyon ráéheztem, de csak most kerítettem sorra, hogy felhasználjam a vasárnapról megmaradt krumplipürét. Most nem mértem a mennyiségeket, csak úgy találomra készítettem el a tésztát, mégis olyan finom lett, hogy csuda. Ebédre csak a tészta egy részét sütöttem meg, a maradék tésztát lefóliázva beraktam a hűtőbe, hogy este is legyen friss lángos, mire a többiek hazaérnek*.




Hozzávalók:


kb. 1,5 dl tej, 2 mokkáskanál cukor, 1 csomag friss Lidl-s élesztő, 1 tálka krumplipüré + kb. 1-1,5
dl tej, kb. 5 dkg margarin, 1 csapott fehér műanyag kanál só,


fél kg-nál több finom liszt + kevés rétes liszt + még annyi finom liszt, hogy jól formálható lágy tésztát kapjunk



Bögrében felmelegítettem kb. 1,5 dl tejet cukorral, majd feloldottam benne az élesztőt, és hagytam felfutni. A tálka krumplipürét nagy műanyag tálban kevés tejjel teljesen simára turmixoltam, tetejére tettem a margarint és mikróban megmelegítettem. Sóztam, elkevertem és lisztet adtam hozzá, villával elkezdtem összeállítani a tésztát. A lisztes krumpli közepébe kis mélyedést csináltam, oda öntöttem a felfutott élesztőt, és kézzel folytattam a tészta dagasztását. Először kevés rétes lisztet adtam hozzá, majd újra finom lisztet, és addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált a táltól és a kezemtől. Finom langyos, se túl lágy, se túl kemény tészta lett. Folpackkal letakarva mikróba tettem, 90 Wattra (olvasztó fokozat), 7 percre, hogy a kelés gyorsabban beinduljon, aztán még pár percig kelesztettem, majd nagy pogácsaszaggatóval a tál oldalán kiszaggattam a lángoskákat. Forró olajban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütöttem. Olyan finom lett a tésztája, mintha fánk lenne. Magában is isteni volt, de lehet enni fokhagymával, vagy tejföllel-sajttal. Ha valaki édesen akarja, akkor lekvárral is eheti.










*Késő délután a tésztát kivettem a hűtőből, nagyon hideg és kemény tapintású volt. Beraktam a mikróba, megint 90 Wattra kb. 6 percre, utána kivettem és lefedve melegedni hagytam. Sütőpapírra borítottam ki, kézzel kissé ellapogattam és
nagy pogácsaszaggatóval kiszaggattam, forró olajban kisütöttem. Este is finom volt. Most egy darabig biztos nem kívánjuk meg a lángost, úgy teleettük magunkat :) .