Húsos tarhonya Zepter gyorsfőző fedővel együtt főzve

  • 2016.06.08.
  • 1







A gyorsfőzős rizses húson felbuzdulva tegnap megpróbáltam a húsos tarhonyát is egy kalap alatt - vagyis gyorsfőző alatt - megfőzni. Kicsit izgultam, nem tudtam hogy fog viselkedni a négytojásos gépi tarhonya, de megnyugodtam az edény kinyitása után, mert nem főtt szét a tészta, és minden csodásan finomra főtt. Talán egyetlen gond az volt, hogy mire vacsoráztunk volna, a csodás szaftos ételből szinte keményre beállt a tarhonya lett, ezért kis pót-levet kellett hozzá kreálni, de utána egy talán még finomabb étel lett belőle.



Az ebéd hozzávalói:

3-4 evőkanál olaj, 1 fej felaprított hagyma, fél hegyes erős paprika szintén felaprítva, 8 fél csirke farrész, 1,5 fehér műanyag kanál só, 2 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 1,5 liter forró víz, 50 dkg Lidlben kapható 4 tojásos gépi tarhonya, kevés piros arany.




Hagyományos pörköltként kezdtem az étel készítését, vagyis kevés olajon megdinszteltem az aprított hagymát és zöldpaprikát, ráraktam a csirke farrészeket. Addig sütöttem, míg kifehéredett a hús. Akkor sóztam, paprikáztam, jól elkevertem és felöntöttem forró vízzel. Amikor az étel forrásba jött, beleöntöttem a tarhonyát, elkevertem, az edényt lezártam, majd szokásos jelzések
(pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező elejéig érése) után a tűzhelyet kikapcsoltam. A konyhai órát 10 percre állítottam, és az edényt félrehúztam a főzőlapról. (7 perc is elég az étel elkészítéséhez, csak hagytam, hogy a mutató jobban a zöld mező elejéig visszaessen.) Utána már csak kevés pöcök nyomogatás kellett, hogy az összes feszültség elhagyja az edényt és levehessem a fedőt. Isteni illatok töltötték be a konyhát.
A húsos tarhonyát kovászos uborkával tálaltam.









Mire eljött a vacsora ideje, a tarhonya az összes maradék levet magába szívta és jó száraznak tűnt. Én meg nem nagyon szeretem a száraz ételeket, ezért gyorsan egy kis pót-levet készítettem hozzá.


Ehhez leszeltem 10 szelet csípős békési kolbászt (ezeket kettévágtam) és 5 szelet nagyon erős szalámit (ezeket hatba vágtam).
A kolbászt és a szalámit kevés olajon megpirítottam kicsit, a délben megmaradt, szeletekre vágott fél hegyes erős paprikával együtt, majd az edényt félrehúzva megszórtam 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprikával, elkevertem és felöntöttem fél liter forró vízzel. Picit megsóztam és néhány percig forraltam, aztán az elkészült levet a tarhonyára öntöttem és az egészet felforraltam. Finom vacsora kerekedett belőle így "felturbózva".
(A vacsiról sajnos nem készült kép, úgy neki estem.)