Ünnepi ebéd: Marhapörkölt nokedlivel

  • 2016.05.04.
  • 3









Legkisebbikem 30 éves lett ma. A szülinapjára marhapörköltet kért ebédre vagy vacsorára. Már ebédre megfőztük Párjával közösen, mellé kézzel szaggatott nokedlit készítettünk. Nagyon örült az Ünnepelt, amikor hazaért a munkából és látta milyen finom ebéddel várjuk.



A pörkölt hozzávalói:

Kb. 1,35 kg tisztított, kb. egyenlő darabokra vágott marha lábszár, 2 fej hagyma és 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 db hegyes-erős paprika hosszában négybe vágva, az ereje kivágva, 2 db kisebb paradicsom meghámozva, feldarabolva, 1 és 1/3 csapott fehér műanyag kanál só, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál csípős paprikakrém, 3 fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 2-3 evőkanál olaj, kb. 2,5 dl víz.




A nokedli hozzávalói:

75 dkg rétes liszt, 3 egész tojás, annyi hideg víz, hogy a tészta könnyen leváljon a keverő kanál domború oldaláról.
A kifőzéshez 3 liter víz, 3 fehér műanyag kanál só, pici olaj.









A pörkölt főzését a Zepter sütés szabályai szerint kezdtem, vagyis addig melegítettem a gyorsfőző fedővel használható középső edényemet, míg a belecsöppentett víz szétfutott, mint a gyöngyszemek. Akkor beletettem a felkockázott húst, és addig sütöttem, míg az összes elvesztette élénk piros színét. Akkor ráraktam a hagymákat, paprikát, paradicsomot, fűszereket, olajat, jól elkevertem és kevés vízzel felöntöttem. Az edényt lezártam, és maximális hőfokon szokásos jelzésekig (pöcök kiugrása és termosztát mutatójának majdnem zöld mező feléig érése)
melegítettem. A tűzhelyet kikapcsoltam, a konyhai órát 30 percre állítottam. További hőközlés nélkül főtt meg a pörkölt az edényben.


Amíg a pörkölt főtt, elkészítettük a nokedlit. A gyorsan kidolgozott tésztából egy adagot kistányérra tettünk, és éles szélű evőkanállal apró nokedliket szaggattunk a lobogva forró vízbe. Amikor az összes nokedli feljött a víz tetejére, szűrővel tálba szedtük, pici olajjal meglocsoltuk, elkevertük. Ezt összesen 4x ismételtük meg, mire az összes nokedli elkészült.


A 30 perc lejárta után megvártuk míg magától visszaesett a pöcök, akkor a fedőt levettem és nyomban tálaltuk a pörköltet a közben kifőzött nokedlivel.