Csípős pulyka "húsos gömbcsont" (gyorsfőző fedővel), főtt rizzsel

  • 2015.12.15.
  • 4





Anyukáméktól kaptunk kb. egy kilónyi pulyka "húsos gömbcsontot", hogy kipróbáljam milyen jó ételt lehet belőle készíteni. Anyukám rendszeresen főz ilyen húsos csontból levest, vagy rizses húst. Nyugdíjasként igyekszik olcsóbb húsokból finomat főzni.
Én most egy kis mirelit zöldséggel, mexikóihoz hasonló, jó csípős szafttal
főztem meg, nagyon energiatakarékosan, mégis gyorsan. Mellé főtt rizst készítettem.




Hozzávalók:


2-3 evőkanál olaj, fél fej hagyma, fél hegyes erős paprika, kb. 5 cm-es darab piros hegyes paprika - ezek apró kockákra vágva, kb. 1 kg húsos pulyka gömbcsont, kb. 20 dkg mirelit tavaszi zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó és kukorica volt benne), 2-2 fehér műa. kanál ételízesítő és szárított zöldség (minden mentes ételízesítő), 2-3 csipet szárított oregano, kevés csilipor, kb. 1,5-2 dl forró víz

A rizshez:

1 liter forró víz, 1 fehér műa. kanál só, 2 csomag (25 dkg) paraboiled rizs




Az összevágott hagymát és paprikákat kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a megmosott, lecsepegtetett húst és addig pirítottam, míg kifehéredett. Akkor ráraktam a mirelit zöldséget, megvártam, míg az is átmelegedett, fűszereztem, felöntöttem vízzel és a lábast lezárva szokásos jelzésekig
(pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező első harmadáig érése) a
legnagyobb fokozaton felforraltam, majd a tűzhelyet kikapcsoltam, de a lábast a főzőlapon hagytam. Az konyhai órát 15 percre állítottam.


Közben felforraltam a vizet a rizsnek, sóztam
és a zacskókat fülükkel felfelé beleengedtem. Újraforrástól 20 percig főztem. Mire a rizs elkészült, a gyorsfőző fedő mutatója is már majdnem a sárga mezőig süllyedt, csak pár percet kellett várni a fedő levételével és már ehettünk is.


Legkisebbikem szerint nagyon finom lett, amit az is bizonyít, hogy kétszer szedte tele a tányérját.