Süllő "patkók" "fish and chips"-es bundában
- 2015.06.10.
- 4
A hét végén Legnagyobbikom egy szép frissen fogott, tisztított süllővel ajándékozott meg bennünket. Nem kell ennél szebb és hasznosabb ajándék. De vasárnapra már megvolt az ebéd, hétfőre meg kedd ebédre a maradékok eltüntetése volt a feladat. A halacska szépen becsomagolva várta a hűtő leghidegebb pontján, hogy vacsora legyen belőle. Ebéd után előkerült a hűtőből. Először jó alaposan megmostam, majd a kiálló, nagyon szúrós uszonyait vágtam le, aztán a fejét, végül a törzset "patkóra" szeleteltem, hogy minél kevesebb menjen veszendőbe belőle.
Ezután fűszerkeveréket kevertem ki: 1 - 1 fehér műanyag kanál só és ételízesítő, 1 -1 kávéskanál fokhagyma granulátum és szárított petrezselyemzöld, fél kávéskanál őrölt bors.
Az egész fűszerkeverékkel befűszereztem a süllőt egy fém tálban, aztán folpackkal és alufóliával is lefedve hűtőbe tettem estig.
A só mennyiségét kicsit soknak találtam, ezért este a bepanírozás előtt lemostam a fűszereket a halról, konyhai törlővel leitattam róluk a vizet.
Egy zacskóba tettem 3 kanál rétes lisztet és egy-két csipet sót, ebben forgattam meg először minden halszeletet.
Aztán következett a bunda, amit Hugh Fearnley-Whittingstal-tól lestem el valamelyik nap a TV-Paprikán, vagy valamelyik más adón, már nem emlékszem hol.
Hozzávalók: 12 dkg (rétes) liszt, 1-2 csipet só, fél csomag sütőpor, kb. 20 dkg (!) jéghideg sör
Olajat forrósítottam, aztán a lisztben megforgatott haldarabokat a sűrű sörös masszába mártottam és a hőt kicsit mérsékelve (10/12) minden oldalukat szép aranybarnára sütöttem - még a fejét is.
Konyhai törlővel bélelt tálra szedtem mindet, hogy lecsöpögjön, csak utána raktam tányérra.
Anyukáméktól kapott újkrumpliból készült petrezselymes burgonya volt a körete.
Nagyon finom ropogós bunda sült a halszeletekre, ami hófehéren omló, puha, ízes-szaftos halhúst rejtett. Nemcsak tengeri, de édesvízi halak panírozására is tökéletes.
Isteni vacsora volt, biztosan Apa is szívesen megette volna, mert imádta a süllőt minden formájában.
A szerzőről
Szeretek főzni