"Nyelveleves"

  • 2014.12.07.
  • 2










Másik leves a savanyú leves mintájára főtt "nyelveleves", amit sertésnyelvből főztem zöldségekkel, babérlevéllel, tejfölös habarással, kiskagyló tésztával,
citromlével savanyítva - most ezt is fehérre, paprika nélkül.



Hozzávalók:


pici olaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2-2 szál nagyobb sárgarépa és petrezselyemgyökér felkarikázva, 2 szelet zellergumó feldarabolva, 2 sertésnyelv megtisztítva, feldarabolva, só, ételízesítő, őrölt bors, 2-3 babérlevél, 2 liter forró víz, 1,5 dl hideg víz 2,5 evőkanál rétes liszt, 3-4 evőkanál tejföl, 1/3
citrom,
2 fél marék kiskagyló tészta, még egy kis bors és csilipor



A hagymát, zöldségeket és összevágott nyelvet kevés olajon megdinszteltem, felöntöttem forró vízzel, beletettem a sót, ételízesítőt, borsot, babérlevelet, majd gyorsfőző fedővel lezártam és szokásos jelzések után 40-45 percig főztem. Gyorsan visszahűtöttem a fazekat, levettem a fedőt és az újra forrásba hozott levest behabartam hideg vízből, rétes lisztből és tejfölből turmixolt habarással. Belefőztem még kb. 1/3 citromot, aminek a levét előzőleg belecsavartam. Már csak a kiskagyló tésztát kellett belerakni,
12-14 percig főzni, aztán kis csiliporral utóízesítve már tálalhattam is
ezt az ízgazdag levest. Ezt szívesen megette Apa és Legkisebbikem is, sőt nagyon ízlett nekik.