Öt az egyből - most marha vastaglapockából

  • 2014.10.12.
  • 1





Gyönyörű fiatal - majdnem borjúhús minőségű -
marha vastaglapockát találtam a csarnokban tegnap. Vettem is egy szép darabot. Megkérdeztem a családot mi készüljön belőle, megszavazták, hogy marhapörkölt. Sajnáltam volna az egész húst "csak" marhapörköltnek megfőzni, ezért több részre osztottam.

1.) Néhány szelet húsból isteni húsleves lett. Gyorsfőző fedővel főztem, szokásos jelzések után 30 percig,
rengeteg
zöldséggel, gombával, petrezselyemzölddel és hegyes erős paprika darabbal. A 8 tojásos cérnametéltet ugyancsak
petrezselyemzölddel-hegyes erős paprikával ízesített
Himálája sós vízben főztem meg külön, aztán rászűrtem a levest.








2.) A leveshúsból 5 szeletet
átalakítottam egy nagyon minimál "vadas" marhává, mert imádom a zöldséges-babérleveles-mustáros mártásban csücsülő omlós-szaftos hússzeleteket.


Most annyit változtattam a készítés menetén, hogy néhány babérlevelet jól kiforraltam 1,5- 2 dl vízben, amíg a leves megfőtt. Aztán ezzel a babérlével meg 1 evőkanál húslevessel turmixoltam össze a levesből kiszedett hagymát, répát, petrezselyemgyökeret és zellergumót. Kevés mustárral, sóval és borssal ízesítettem, és a hússzeleteket átforraltam benne. Se liszt, se tejföl, se más nem került bele, ezért neveztem minimálnak, de én így szeretem - a család többi tagja meg sem kóstolja, mert utálják a vadast.






3.) Persze legelőször a marhapörköltet tettem oda főni, mert teljesen hagyományosan, hosszan főztem, hogy szép sűrű szaftja legyen a hagymától-paprikától-paradicsomtól. Erre nem is térnék ki hosszabban.






4.) A marhahús egy részét (kb. 500 gr-ot) vékony csíkokra vágtam és másfél fej hagymával, sóval, borssal finom borsos tokányt főztem belőle. Ezt majd holnap, vagy holnapután esszük meg.





5.) A "csípős marhacsíkokhoz" a legszebb részből
a lehető legvékonyabb szeleteket vágtam (kb. 250 gr-ot), majd a szeleteket nagyon vékony csíkokra. Bepácoltam 2 teáskanál keményítővel, kevés sötét szójaszósszal és csiliszósszal, és lefedve pácoltam pár órán át. Akkor 1 kisebb fej hagymát és egy hegyes-erős paprikát vékonyra szeltem, 2 gerezd fokhagymát is felaprítottam. Először kevés olajon pár perc alatt átsütöttem a húscsíkokat, amikor fakanállal könnyen szét tudtam vágni, akkor kiszedtem, a serpenyőben visszamaradt olajon 2-3 perc alatt átsütöttem a hagymát és zöldpaprikát, végül a fokhagymát is hozzátettem, épp csak pár másodpercre, nehogy megégjen. Visszaraktam a húscsíkokat, meglocsoltam kevés szójaszósszal és csiliszósszal, és pár perc alatt összesütöttem. Kellemesen csípős fogás lett, roppanós zöldségekkel és puha hússal. Apának is nagyon ízlett.