Mai ebédünk: Csipetkés-kolbászos lencseleves, rántott sertés szűz húsos sushi rizzsel

  • 2014.09.16.
  • 0







Olyan borongós reggelre ébredtünk ma, legszívesebben fel se keltem volna. Szürke volt az ég, és kifejezetten hűvös volt. Egyből arra gondoltam, hogy valami tartalmas leves segítene a kedélyállapotom helyreállításában. Délelőtt aztán szétnéztem a kamrában, találtam egy fél csomag lencsét, így máris megvolt, miből lesz a leves. Gyorsan forró vízbe áztattam a lencsét, aztán megpucoltam a zöldségeket, hagymát, fazékba pakoltam mindent, felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, fűszereztem Himalája sóval, ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és kevés csípős fűszerpaprikával. Beledobtam még egy fél szál csabai kolbászt is 6 darabra vágva, aztán felforraltam. Amikor forrt, beletettem még a száraz csipetkét, lezártam a fazekat a gyorsfőző fedővel és szokásos jelzések elérése után 15 percig főztem a levest takarékon. A fazekat visszahűtöttem, kinyitottam, majd a levest újra felforraltam és besűrítettem egy kevés habarással. További néhány perc forralás után már ehettünk is.








Hozzávalók: 250 gr lencse, 1 kisebb fej hagyma felaprítva, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 2,5 liter forró víz, 1 fehér kanál Himalája só, 1,5 fehér kanál ételízesítő, 1-1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, és csípős fűszerpaprika, fél szál csabai kolbász, 10 dkg 8 tojásos száraz csipetke

a sűrítéshez:
1 púpos evőkanál rétes liszt, kb. 1,5 dl hideg víz, 1 evőkanálnyi olaj, 1 púpos kávéskanálnyi csípős fűszerpaprika.



A második fogás 2 db sertés szűzpecsenyéből készült, ami összesen 45 dkg volt. Még a hét végére vettem, hátha a család mást is enne a körömpörkölt helyett. De nem akartak mást enni, ezért a szűzpecsenyét a mai napig a 0 fokos rekeszben tároltam, nehogy baja legyen. Ma aztán lehártyáztam és felszeleteltem, legalábbis azokat a részeket, amik alkalmasak voltak szeletek kivágására. A többit egész apró darabokra vágtam, és azt találtam ki, hogy a rántott szűzpecsenye mellé köretként készülő párolt rizsbe főzöm bele.




A húsos sushi rizs hozzávalói: 4-5 evőkanál olaj, 1 közepes fej hagyma, kis tálkányi apróra vágott szűzpecsenye, 250 gr sushi rizs (a Lidlb-en találtam a múlt héten),
kb. 7,5 dl meleg víz, Himalája só, ételízesítő, őrölt bors és szárított petrezselyemzöld ízlés szerint



A felaprított hagymát megdinszteltem az olajon, ráraktam az apró húst, és sütöttem néhány percig. Hozzáadtam a rizst, azt is pirítottam rövid ideig, majd felöntöttem meleg vízzel, fűszereztem, és lefedve takarékon 18-20 percig főztem. Tálalásnál tálkába nyomkodtam, úgy borítottam tányérra.




Érdekes ez a sushi rizs, olyan apró kerek szemű, mint az olasz Arborio, de azzal ellentétben a folyadékot egyszerre hozzá lehet önteni, mégis olyan szépen külön maradnak a szemek, mint a paraboiled rizsnél. Az Arboriót első próbálkozásnál azzal rontottam el, hogy egyszerre öntöttem alá az összes folyadékot, lefedtem 20 percre, mint a paraboiledet szoktam, aztán mire legközelebb ránéztem egy hatalmas masszává állt össze az egész.
Ez a rizs viszont szép is és finom is, még akkor is, ha nem szusi készült belőle :).




A rántott húshoz a vastag szűzpecsenye szeletek
(kb.2-2,5 cm/db) mindkét oldalát megszórtam pici Himalája sóval, fólia alatt óvatosan kiklopfoltam, aztán szokás szerint lisztbe-kevés sóval elhabart tojásba-zsemlemorzsába forgattam és forró olajban, de a hőt mérsékelve szép pirosra sütöttem, törlőpapírra szedve lecsepegtettem és utána tálaltam a húsos rizzsel. Csemege uborkát ettünk még mellé. Apa azt mondta ilyen ebédet akár vasárnap is szívesen megenne, meg a hét minden napján :).