Rozé kacsamell zöldspárgával, káposztával és tejszínes burgonyahabbal

  • 2013.05.18.
  • 4

A szezonális zöldségek közül egyértelműen a spárga a kedvencem: semmihez sem hasonlító, egyedi megjelenésű, ugyanakkor minden formában rendkívül finom és könnyű étel, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető. Jöhet a fehér, a zöld, sütve, főzve, főételként, köretként, feltétként vagy levesként. Az idei spárgaszezont egy kacsamellel, káposztával és krumplihabbal társított összeállítással nyitottam meg, ami egy kifejezetten elegáns fogás, mégis egy órán belül kész, vagyis akár egy hétköznap estét is feldobhatunk vele.

Hozzávalók1 kacsamellfél fej káposzta2 közepes fej vöröshagyma4 ek vaj25 dkg zöldspárga1 tk ecetkakukkfűsóbors25 dkg krumpli1 dl tejszínszerecsendió
A kacsamell bőrét óvatosan, a hús megsértése nélkül bevagdossuk, nagyszemű sóval és a felaprított kakukkfűvel megszórjuk, majd öntöttvas serpenyőben bőrével lefelé fektetve aranybarnára sütjük, hogy távozzon a bőrből a zsír nagy része. A serpenyőből a kisült zsírt leöntjük, majd a legmagasabb lángon alig egy percig sütjük a húsos oldalát is, hogy hirtelen kérget kapjon. A serpenyőből ismét leöntjük a zsírt, majd a hússal együtt 110 fokra melegített sütőbe tesszük 50 percre.
A hagymát és a káposztát vékonyra szeljük, előbbit serpenyőben, 2 ek vajon aranybarnára sütjük, utóbbit pedig forró vízben 2 percig főzzük. A káposztát a vízből kivéve egyből a hagymához keverjük, és még 2 percig pirítjuk, majd meleg helyen tároljuk. A krumplit megfőzzük, majd a tejszínnel és 2 ek vajjal összeturmixoljuk, sóval borssal és reszelt szerecsendióval töltjük, majd habszifonba öntjük. Vizet forralunk egy kisebb átmérőjű, magas falú edényben, sózzuk, hozzáadjuk az 1 tk ecetet, majd a forrásban lévő vízben a zöldspárgát 3 percig főzzük úgy, hogy a spárgafejek ne legyenek víz alatt, azokat csak a gőz érje. Tányérra szedjük, teszünk mellé a káposztából, majd rápakoljuk a sütőből kivett és felszeletelt kacsamellet (a húst szeletelés előtt hagyjuk 2-3 percig pihenni), és végül nyomunk mellé burgonyahabot a habszifonból.
További spárgás receptek a Húsosfazékon:
Lazacfilé serranoi sonkába csavart zöldspárgával
Zöldspárgás rizottó
Kecskesajtos, spárgás quiche
Spárgás-tojásos reggeli
Tejes bárány zsenge zöldségekkel