Ravioli zsályás gombával töltve

  • 2013.01.19.
  • 6

Az igazi házitészta mindig nagyon jólesik, főleg ha raviolit készítünk belőle. Tavaly Toszkánából kétféle ravioliszaggatót is hoztam, ezek közül a kör alakúval készített tésztával már találkozhattatok a blogon, most pedig következzen egy egyszerű recept a négyzetessel. Igazából az dönti el, melyiket használom, hogy milyen széles tésztacsíkot nyújtok. Ha szélesebb, akkor a négyzetes szaggatóval gazdaságosabban tudunk dolgozni, a keskenyebbnél meg használhatjuk a kör alakút. Mindkettő szép nagy raviolit szaggat, épp ilyet kaptunk a toszkán éttermekben is tavaly nyáron. A négyzet alakú raviolinál nagyobb az a terület, ahol nincs töltelék, csak a tésztaszélek érvényesülnek, ezt én nagyon szeretem. Persze csak akkor, ha tényleg al dentére főzzük a tésztát, nem pedig túl puhára.

Akinek nincs szaggatója, az is készíthet más alakú raviolit, ezt a technikát itt mutattam be egy sütőtökös töltelékkel. Amúgy nem is olyan egyszerű a raviolikészítés, régebben előfordult, hogy nem sikerült túl jól, és ezekből a kudarcokból a következőket tanultam meg:
Ha nincs szaggatónk, figyeljünk arra, hogy elég nagy formákat vágjuk ki. A boltban kapható, kicsi raviolit ne próbáljuk leutánozni, az géppel készül, de jobb is a nagy!
Ne tegyünk a tésztalapokra túl sok tölteléket, én erre mindig hajlamos voltam, de ettől nem lesz finomabb, csak kifolyik belőle, és szétmegy az egész.
Rengeteg főzővízzel dolgozzunk, így nem fognak összeragadni, és tésztatáskák sem fognak kinyílni vagy az edény falára tapadni.
Ne főzzük túl a tésztát, és a főzési időt ne próbáljuk "érzésre" belőni: használjunk órát! Frissen készített tészta esetén 2,5 perc elég szokott lenni.
Soha ne a tányérban keverjük össze a szósszal, vajjal a tésztát, mindig a serpenyőben, és tegyünk hozzá egy kanállal a főzővízből is, úgy lesz a legfinomabb!

Hozzávalók20 dkg gomba4 ek vaj1 ek csíkokra vágott, friss zsályelevél1 kis fej vöröshagyma2 ek reszelt parmezánfrissen gyúrt házitészta1 ek dióolaj1 ek tökmagolajsó, bors
A hagymát felaprítjuk, a vajon serpenyőben üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkockázott gombát és a zsályaleveleket, kis lángon főzzük tovább. Ha a gomba megpuhult, nagyobb részét kiszedjük, sózzuk, borsozzuk és a parmezánnal, dióolajjal elkeverjük. A házitésztát az alábbi videón látható módon készítjük el.

A kész tésztacsíkokat kiterítjük, a szaggatóval páros számú tésztakockákat vágunk ki belőle, ha sok maradt, gyúrjuk újra egybe, és nyújtsunk belőle új csíkot további szaggatáshoz. A kiszaggatott formákat letakarva tároljuk, nem szabad kiszáradniuk. Minden másodikra teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, a szélüket tojásba mártott ujjal megkenjük, majd a második tésztalapokkal lefedjük, a széleket finoman összenyomjuk. Nagy fazékban vizet forralunk, 2,5 perc alatt készre főzzük a raviolikat, majd egyből a serpenyőbe pakoljuk a maradék gombás keverékre. Még egy kevés vajat teszünk az egészre, keverünk rajta párat, és mehet a tányérba, ahol egy kis tökmagolajat adunk hozzá. Ezt most próbáltam ki, és a tökmagolaj meg a zsálya együtt fantasztikus volt.