Clam Chowder, avagy egy finom emlék San Franciscóból

  • 2013.01.17.
  • 5

Vannak olyan külföldi utazások során kipróbált ételek, amelyekre egy életen át emlékezni fogok. Egy ilyen meghatározó élmény volt nekem San Franciscóban a clam chowder kipróbálása a kikötőben, a Fishermen's Wharf egyik teraszán ülve. Ott szinte mindenhol forró, kivájt cipóban tálalják fel ezt a krémes, zöldséges kagylólevest. A nyüzsgő kikötő, az égen köröző, hangoskodó sirályok, a tenger illata és a szomszédos stégekről átkiabáló fókák adták meg a tökéletes körítést ehhez az ételhez. San Franciscóban készítettem ezt a kis videót, talán ez megmutat valamit abból, milyen szuper ez a város!

Sajnos mindezt otthon az étkezőben már a legjobban elkészített recept sem tudja persze visszaadni, de egy próbát megér, úgyhogy átolvastam jónéhány leírást, és elkészítettem azt, amelyik emlékeim szerint a legközelebb állhat a kedvenc amerikai városomban kipróbált verzióhoz.

Hozzávalók1 bögre aprított hagyma1 bögre aprított zellerszár2 bögre kis kockára vágott krumpli2 konzerv (vagy üveges) kagyló (levével együtt!)1/2 bögre vaj1/2 bögre liszt1/2 liter tejszínmásfél tk sófél tk őrölt bors2 ek vörösborecetrozscipó (opcionális)
A kagylók levét leszűrjük, egy fazékba az aprított zöldségekre szórjuk, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. Eközben egy másik edényben a vajat felolvasztjuk a tűzhelyen, a lisztet hozzáadjuk, folyamatosan keverjük, s közben hozzáöntjük a tejszínt is. Addig főzzük folyamatos keverés mellett, kis lángon, amíg sima és sűrű nem lesz (a liszt oldódjon fel rendesen, ez fontos). Ha ez megvan, jöhetnek hozzá a már puhára főtt zöldségek, lével együtt. Ekkor tesszük csak bele magukat a kagylókat, a vörösborecetet, sózzuk borsozzuk, átmelegítjük, és tálalhatjuk is. Ha vettünk rozscipót, azt melegítsük meg sütőben, vájjuk ki a belsejét, és abban tálaljuk.