Kecskesajtos, vörösáfonyás kosárkák

  • 2013.01.04.
  • 2

Egy egyszerű, de ötletes üdvözlőfalattal jól indul a nagyobb társaságok számára készített ebéd vagy vacsora, különösen jó szolgálatot tehetnek akkor, ha a vendégek már elkezdenek szállingózni, és még nem állunk jól a főfogásokkal. Alapvetően nem az a cél, hogy ezzel lakjon jól az ember, sokkal inkább az étvágy felkeltése. A profi séfek egész rafinált üdvözlőfalatokat szoktak a jobb éttermekben a tányérra varázsolni, ezzel is előrevetítve, mit tudnak a konyhában, de mi megelégedhetünk egy egyszerűbben kivitelezhető megoldással is. Ilyenkor is érdemes azonban arra törekedni, hogy szokatlan, érdekes ízeket, textúrákat és színeket párosítsunk, hogy ez a vacsoreát indító első falat igazi meglepetés legyen a vendégek számára. Az alábbi recept az egyik legegyszerűbb az üdvözlőfalatok sorában: egy sajt és egy gyümölcs kombinációja, vajas tésztába burkolva és megsütve. Ebben a receptben a kecskesajt jellegzetes, erős íze találkozik a vörösáfonya édes, de egyben kesernyés ízével, a színekben pedig a fehér a sötétvörössel.

Hozzávalók270 g vajas tészta1 tojás felverve10 dkg vörösáfonya1 dl vörösbor20 dkg kecskesajt (a hengerformában kapható, lágyabb változat)1 ek friss kakukkfűborsolívaolajrucolalevelek díszítéshez
A tésztát kilisztezett felületen fél ceKecskesajtos, vörösáfonyás kosárkáknti vastagra nyújtjuk, majd 7 cm-es formával karikákat vágunk ki belőle. Ezekkel egy minimuffin-sütőforma kivajazott mélyedéseit egyenként kibéleljük, majd a tésztát felvert tojással, egy ecset segítségével megkenjük. Minden mélyedésnél szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel. A vörösáfonyát egy kis cukorral és egy löttyintésnyi vörösborral serpenyőben rövid ideig főzzük, sűrítjük. Ebből teszünk egy-egy kanállal a tésztakosarakba. A sajtból félcenti vastag korongokat vágunk, ezekkel fedjük be a vörösáfonyával megtöltött mélyedéseket, kakukkfűvel, frissen őrölt borssal megszórjuk, kevés olívaolajjal megspricceljük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 15 perc alatt (vagy amíg szép barnára sül körben a tészta és a sajt széle) készre sütjük. Tálaláskor kevés rucolát szórunk köré.