Szuvidált cigánypecsenye héjában sült burgonyákkal

  • 2018.01.11.
  • 9



Alapvetően egy szerény ember vagyok, azonban azt kell mondanom, hogy most sikerült tökéletes ételt alkotnom. Na nem is nekem, hanem a technikának. Ez a technika a szuvid vagyis a sous vide, ami azt jelenti, hogy vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten készül el a hús néhány óra alatt - amitől iszonyú finom, szaftos és zamatos lesz a végeredmény. Magáról a vákuumozásról és a sous vide-ről több YouTube videót is fogok készíteni, úgyhogy most csak ezzel az étellel fogok foglalkozni, a technológiára majd később visszatérek.
Hozzávalók a páchoz:
egy fél tarja
3-6 gerezd apróra vágott fokhagyma
2-3 ek piros paprika
1/2 ek majoranna
2 ek étolaj
mustár
só és bors
A húsokat felszeletelem, de nem ám valami vékonykákra, hanem legalább hüvelyujj méretűekre. Nincs klopfolás, nem csinálunk velük semmit, csak sózzuk és borsozzuk őket. A többi összetevőt egy tálban összekeverjük, majd a húsokat alaposan megforgatjuk a pácban. Fél vagy egy napra a hűtőbe tesszük a húsokat, hadd járja át őket az íz és az aroma. 





Másnap meghámozunk néhány kisebb vöröshagymát, szalonnát sütünk kakastaréj formában egy serpenyőben - majd vákuumozunk. A zacskóba beleteszünk egy-egy pácolt húst, megy rájuk egy-egy fél hagyma és szalonna taréj. Levegőt kiszívjuk, majd vagy visszatesszük a zacsikat a hűtőbe pihenni, vagy elkezdünk szuvidálni.





A hőfok 56,5 C, az idő 4 óra. A három zacskót beállítjuk a vízbe, majd a négy óra eltelte után sokkoljuk őket, vagy már egyből süthetjük is ki őket. Én két adag húst elteszek a srácoknak, egyet pedig máris serpenyőbe dobok. A zacskóban felgyülemlett szaftot egy másik serpenyőben besűrítem, közben burgonyákat előfőzők, majd lepirítok. Pörög a konyha, az illatok frenetikusak. Készül még két kakastaréj szalonnából, majd tálalunk és kóstolunk. 









Én tíz percig a sokk hatása alatt vagyok. Nagyon sokszor próbálkoztam cigánypecsenyével éttermekben, kifőzdékben - de valahogy sohasem volt teljes a siker. Néha átsült, de rágós, néha félig nyers volt a tányéron a hús, amit felszolgáltak. És ez? Ez kívül gyönyörűen átsült, belül azonban szaftos, omlós - szinte olyan, mint egy steak. 





 
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: